Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 08.08.2022, 00:21  
 Каталог
Врабче
Преглед Снимки
Врабче - Passer L.

Врабчетата са род дребни птици. На територията на България се срещат 3 вида, най-широко разпространено е Домашното врабче, по селата и сред природата се среща Полското врабче и сравнително нов регистриран вид с ниска численост е Испанското врабче. Домашното врабче обитава всички типове човешки поселения, рядко се среща в дивата природа, където е разпространено Полското врабче.

Дължина на тялото около 16 см, размах на крилете 25 см, тежи около 30 г. Един от най- многочислените видове птици. Има изразен полов диморфизъм, мъжкият е по-ярко оцветен и по-едър. Женската е с монотонно кафеникаво оперение. Неполовозрелите птици и от двата пола имат оперение подобно на женските. Домашното врабче е непрелетна пойна птица, макар че певческите му заложби са относително скромни.

Хранят се предимно с растителна храна, дребни безгръбначни, насекоми, като изхранват малките си предимно с храна от животински произход. Човката им е снабдена със силна мускулатура и ножицовидно затварящ се ръб при основата, като това я прави специално пригодена за раздробяване на твърди семена. Гнездата са кълбовидни със страничен отвор, могат да се намират сред клоните на дървета или в дупки.

 

Посещения: 2932  
Забележителности в България

Мостът на Първата пушка
гр. Копривщица

Къмпинг Корал
с. Лозенец

Връх Ботев
гр. Карлово

Пещера на Свети Иван Рилски
с. Пастра
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти