Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 08.08.2022, 00:46  
 Каталог
Южен подковонос
Преглед Снимки
Южен подковонос - Rhinolophus euryale L.

Южният подковонос е насекомояден прилеп, който се среща в България. Популацията му в страната е около 40 000 индивида. Негов отличителен белег е формата на подкова около носа и горния издатък над очите. Гърбът на южния подковонос прилеп е сиво-кафяв, а коремът му е белезникавожълт. Крилата му са в светло сиви цветове. Младите прилепи от този вид са изцяло сиви. Обитава местности с пещери, и гори, близо до източници на вода.

Южният подковонос прилеп живее на колонии, но на много места е рядък и колонии липсват. Включен е в червен списък на застрашените видове, като уязвим вид. Често съжителства с други подковоноси прилепи. Зимният сезон прекарва висейки в пещерите в зимен сън. Ако бъде събуден по това време, губи енергия в хаотично летене и е възможно след това да умре. Това често се случва при посещения от хора в пещерите, които безпокоят прилепите през зимата.

Обикновено излиза от пещерите само след залез слънце, когато навън е тъмно. Ловува в горите и покрай тях главно я молци и други нощни насекоми. При размножаване в убежищата може да се съберат от 50 до 100 женски. Малките прилепчета излитат към средата на юли. След това женската забременява отново.

 

Посещения: 4046  
Забележителности в България

Бузлуджа
гр. Казанлък

Природонаучен музей - Черни Осъм
с. Черни Осъм

Покрития мост на Кольо Фичето
гр. Ловеч

Райско пръскало
гр. Калофер
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти