Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Петък, 24.11.2017, 13:21  
 Каталог
Зеленоглава патица
Преглед Снимки
Зеленоглава патица - Anas platyrhynchos L.

Зеленоглавата патица е разпространена по езера, реки, гористи и равнинни местности в България. Тя е от семейство Патицови, разред Гъскоподобни. Средна на големина, тежи между 0,9 и 1,7 кг. Дължина на тялото достига до 56–65 см. Силно изразен полов диморфизъм. Лятно време оперението на двата пола е сходно, но мъжките имат жълто зелена човка. Лятно време възрастните птици линеят, като при мъжките този процес започва по-рано.

Линеенето трае около 2 месеца. В един момент едновременно падат маховите пера, тогава за около 20–25 дни птиците губят способността си да летят. Зеленоглавата патица се храни поравно с растителна и животинска храна. Търси храната си предимно в плитчините. При зеленоглавата патица се наблюдава както полигамност така и моногамност. Често се образуват устойчиви двойки още през зимата, които понякога се задържат и по-няколко години.

Пролетта мъжките птици често се бият за женски и територия. Гнездата им са добре скрито сред гъсто обраслите крайбрежни участъци. То се строи само от женските птици, които го застилат със сухи растения, листа, трева и пух. Женската снася ежедневно по едно яйце, докато не се съберат от 6 до 14. Те са бели с лек зеленикав оттенък, който впоследствие изчезва. Мъти 26 дни.

Малките се излюпват достатъчно развити и могат да се тичат, плуват, гмуркат и хранят самостоятелно след броени часове. В следствие на голямото количество неприятели (хищници, човек) 3/4 от малките не оцеляват до достигане на полова зрялост. Зеленоглавата патица е родоначалник на всички породи обикновени домашни патици с които успешно се кръстосва и оставя жизнеспособно поколение. Лесно се опитомява и живее в домашни условия.

Зеленоглавата патица е основен ловен обект през зимната част на ловния сезон. Ловът е най-успешен привечер, когато ятата кацат за къпане. При интензивен прелет отстрелът им е продуктивен през целият ден. В България ловният сезон за отстрел на водоплаващи е ограничен до края на януари.

 

Посещения: 2759  
Забележителности в България

Археологически музей - Несебър
гр. Несебър

Музей на солта
гр. Поморие

Университетска ботаническа градина...
гр. София

Национален парк Пирин
гр. Банско
 Хотели в България
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
Централ Хотел Форум
гр. София
Към профила  
Хотел Извора 2
с. Арбанаси
Към профила  
 Времето
София 10° Варна 11°
Пловдив 10° Бургас 11°
Русе Плевен 17°
Ст. Загора 10° В. Търново 15°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти