Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Събота, 22.01.2022, 16:02  
 Каталог
Бял щъркел
Преглед Снимки
Бял щъркел - Ciconia ciconia L.

Белият щъркел е вид водолюбива птица от семейство Щъркелови. Той е защитен от закона за защита на природата. Разпространен е почти по цялата територия на България, но броят им намалява. В страната гнездят около 10000–12000 двойки. Щъркелите са мигриращи птици, зимуват в тропическите части на Африка.

Белият щъркел е голяма ширококрила птица, висока 1 м. с 2 м. размах на крилата. Тегло 2.3 до 4.5 кг. Тя е изцяло бяла, с изключение на черните пера по крилата, и червените клюн и крака. Ходи бавно и стабилно по земята. Както всички щъркели, лети с източен врат. При дълги полети разчита на реене между термики от топъл въздух. Термиките са само над сушата, затова щъркелите трябва да прекосят Средиземно море в най-тесните точки.

Белият щъркел се размножава в отворени селскостопански области с достъп до мочурливи блата. Изгражда гнездо от пръчки в дървета, на сгради, или на специални платформи. Не е преследван, и гнезди близо до човешките селища. Гнездата на щъркелите могат да често бъдат видени на църкви и други здания. Често оформя малки колонии.

Белия щъркел, като повечето негови роднини, се храни главно жаби и големи насекоми, но също и млади птици, гущери и гризачи. Този щъркел е почти тих с изключение на шумното тракане с клюн, когато възрастни индивиди се срещат при гнездото.

 

Посещения: 2753  
Забележителности в България

Статуя на Света Богородица
гр. Хасково

Международен панаир - Пловдив
гр. Пловдив

Катедрален храм Св. Св. Кирил и...
гр. Бургас

Гърбава чешма
с. Стара речка
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти