Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Петък, 21.01.2022, 03:57  
 Каталог
Национален парк Пирин
Преглед Снимки Карта
гр. Банско. Община Банско. Област Благоевград.

Национален парк Пирин обхваща по-голямата част от планината Пирин, разположена в Югозападна България. Той е един от трите национални парка в Република България. През годините границите и размерът на националния парк са претърпели много промени. За Национален парк е обявен през 1998 г. след създаването на Закона за защитените територии в Република България. Територията на националния парк е 40 332,5 хектара.

В началото е създаден като Народен парк Вихрен на 8 ноември 1962 г. с цел опазване на горските масиви, разположени в най-високите части на планината. Паркът имал площ от около 6 200 хектара, което е малка част от днешната му територия. През 1974 г. с указ на министерството на горите той е преименуван на Народен парк Пирин, а територията му значително е увеличена. Управлението на парка, след като той приема статута на Национален парк, е задача на Министерството на околната среда и водите. Националният парк граничи с общините Гоце Делчев, Банско, Разлог, Симитли, Кресна, Струмяни и Сандански. В рамките на националния парк се намират два природни резервата - Баюви дупки - Джинджирица, който е един от най-старите резервати в България, и резарват Юлен.

Голямото разнообразие в релефно отношение е причина за изключителното разнообразие на растителния свят. Парк Пирин е една от най-интересните в ботаническо отношение местности в България. На територията на Национален парк Пирин са установени около 1300 вида висши растения, което представлява повече от 30% от всички висши растения, които се срещат на територията на България. Освен тези висши растения има още над 300 вида мъхове и голямо количество водорасли. Националният парк представлява особен интерес с големия брой ендемични видове, които могат да се видят тук. Установени са 18 вида локални ендемити, 15 български и много балкански ендемити. Локалните ендемити на националния парк са пирински мак, пиринска ливадина, урумов и кожухаров окситропис, яворкова клопачка, пиринска мащерка, давидов лопен, пиринска власатка и други. От българските ендемити интерес представляват видовете фердинандова гъшарка, урумов кривец, българско вятърче, костова тлъстиг и др. Балканските ендемити, които се срещат тук са няколко десетки. Такива видове са бялата мура, златистата кандилка, дребнолюспестият карамфил, балканският зановец и др. Голям е броят на видовете защитени от Закона за защита на природата или включени в списъци на защитени или редки животни. Характерен представител на тези видове, който се среща на територията на парка, е еделвайса, който с времето се е превърнал в символ на Пирин планина. Общият брой на защитените от закона видове е близо 60, а броят на видовете, присъстващи в Червената книга на България - 126.

Разнообразният релеф и разположението на планината са предпоставки за разнообразен животинския свят. В националния парк се опазват ограмен брой животни, като много от тях са характерни за много по-южни райони.

 

Коментари (0)   Посещения: 3869  
Хотели близо до Национален парк Пирин

СПА хотел Емералд
гр. Банско

Кемпински Хотел Гранд Арена
гр. Банско

Сънрайз Парк и Спа комплекс
гр. Банско

СПА хотел Вила Рока
гр. Банско
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти