Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Неделя, 26.05.2019, 01:29  
 Каталог
Национален парк Пирин
Преглед Снимки Карта
гр. Банско. Община Банско. Област Благоевград.

Национален парк Пирин обхваща по-голямата част от планината Пирин, разположена в Югозападна България. Той е един от трите национални парка в Република България. През годините границите и размерът на националния парк са претърпели много промени. За Национален парк е обявен през 1998 г. след създаването на Закона за защитените територии в Република България. Територията на националния парк е 40 332,5 хектара.

В началото е създаден като Народен парк Вихрен на 8 ноември 1962 г. с цел опазване на горските масиви, разположени в най-високите части на планината. Паркът имал площ от около 6 200 хектара, което е малка част от днешната му територия. През 1974 г. с указ на министерството на горите той е преименуван на Народен парк Пирин, а територията му значително е увеличена. Управлението на парка, след като той приема статута на Национален парк, е задача на Министерството на околната среда и водите. Националният парк граничи с общините Гоце Делчев, Банско, Разлог, Симитли, Кресна, Струмяни и Сандански. В рамките на националния парк се намират два природни резервата - Баюви дупки - Джинджирица, който е един от най-старите резервати в България, и резарват Юлен.

Голямото разнообразие в релефно отношение е причина за изключителното разнообразие на растителния свят. Парк Пирин е една от най-интересните в ботаническо отношение местности в България. На територията на Национален парк Пирин са установени около 1300 вида висши растения, което представлява повече от 30% от всички висши растения, които се срещат на територията на България. Освен тези висши растения има още над 300 вида мъхове и голямо количество водорасли. Националният парк представлява особен интерес с големия брой ендемични видове, които могат да се видят тук. Установени са 18 вида локални ендемити, 15 български и много балкански ендемити. Локалните ендемити на националния парк са пирински мак, пиринска ливадина, урумов и кожухаров окситропис, яворкова клопачка, пиринска мащерка, давидов лопен, пиринска власатка и други. От българските ендемити интерес представляват видовете фердинандова гъшарка, урумов кривец, българско вятърче, костова тлъстиг и др. Балканските ендемити, които се срещат тук са няколко десетки. Такива видове са бялата мура, златистата кандилка, дребнолюспестият карамфил, балканският зановец и др. Голям е броят на видовете защитени от Закона за защита на природата или включени в списъци на защитени или редки животни. Характерен представител на тези видове, който се среща на територията на парка, е еделвайса, който с времето се е превърнал в символ на Пирин планина. Общият брой на защитените от закона видове е близо 60, а броят на видовете, присъстващи в Червената книга на България - 126.

Разнообразният релеф и разположението на планината са предпоставки за разнообразен животинския свят. В националния парк се опазват ограмен брой животни, като много от тях са характерни за много по-южни райони.

 

Коментари (0)   Посещения: 3603  
Хотели близо до Национален парк Пирин

СПА хотел Вила Рока
гр. Банско

Хотел Бъндерица
гр. Банско

Хотел Перун Лодж
гр. Банско

СПА хотел Емералд
гр. Банско
 Хотели в България
Галиани къща за гости София
гр. София
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2019       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти