Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Събота, 22.01.2022, 17:30  
 Каталог
Язовир Доспат
Преглед Снимки Карта
гр. Доспат. Община Доспат. Област Смолян.

Язовир Доспат се намира в Западните Родопи по пречието на река Доспат. Той е с площ 22 000 декара, разположен е на 1200 м н. в. и е най-високият язовир у нас. Язовирът е дълъг 19 км и широк около 1 км. Той е сред най-големите и най-пълноводните.

Язовирът е част от каскадата Доспат-Въча, която е най-големият хидро-енергиен комплекс в България. Към язовир Доспат са насочени води от водосбора на Осинска река, което покачва производителността на всички ВЕЦ-ове от каскадата с 10%. Водата от язовир Доспат се пренасочва към ВЕЦ „Тешел“, след това към ВЕЦ „Девин“, язовир Цанков камък, ВЕЦ „Цанков камък“, язовир Въча, ПАВЕЦ „Орфей“, язовир Кричим, ВЕЦ „Въча“ и ВЕЦ „Кричим“.

По североизточния бряг на язовира минава живописен път между градовете Сърница и Доспат. Предоставя добри условия за риболов. В него може да се лови шаран, пъстърва, кефал, костур, червеноперка и каракуда.

 

Коментари (0)   Посещения: 6458  
Хотели близо до Язовир Доспат

Вила Рупцовото
гр. Смолян

Хотел Секвоя
гр. Смолян

Къща Сакалиеви
с. Триград

Апартхотел Стрийм Ризорт
к.к. Пампорово
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти