Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Сряда, 25.05.2022, 09:58  
 Каталог
Църква Света София
Преглед Снимки Карта
гр. София. Община София. Област София.

Църквата Света София се намира в централната част на столицата, на площад Свети Александър Невски. Тя е един от символите на града. Изградена е през 4 в. пр. Хр. и е втората най-стара църква в София след ротондата Свети Георги.

Църквата е построена върху основите на няколко по-стари раннохристиянски църкви. Археологически проучвания намират рисунки на птици, цветя и предмети, характерни за ранното християнство. Преди християнските храмове на това място е имало голям римски стадион.

По време на Второто Българска Царство храмът придобива статута на митрополитска църква. След падане под османско робство църквата е превърната в джамия и към нея са построени две минарета. През XIX в. силно земетресения поврежда едното минаре, сградата не е възстановена и джамията е изоставена.

След Освобождението сградата възвръща статута си на църква и е наново осветена. През 1911 г. започват археологически разкопки и тогава излизат наяве подробностите от нейното минало. През 30-те години на 20 век църквата е основно реставрирана.

Днес храмът е отворен за посетители, а в него се пази ценна реликва – кичур от косата на Апостола на свободата – Васил Левски. Зад сградата се намира гробът на патриарха на българската литература – Иван Вазов.

 

Коментари (0)   Посещения: 6039  
Хотели близо до Църква Света София

Апартаментен хотел Дунав
гр. София

Emirates Apart Residence
гр. София

Хотел Света София
гр. София

Хостел Таити
гр. София
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти