Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 30.11.2021, 16:31  
 Каталог
Дворец Евксиноград
Преглед Снимки Карта
гр. Варна. Община Варна. Област Варна.

Дворецът Евксиноград се намира на малък провлак, на 8 км от град Варна. Строен е за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг. Дворецът бил построен на земи, които княз Александър получил като подарък от гръцката епископия във Варна на 16 март 1882. Преди това в съседство имало малък манастир, наречени "Св. Димитър" и "Св. Константин", които впоследствие били възстановени по времето на княз Фердинанд и превърнати в по-малка резиденция, наречена „Тунела“.

Първоначалният проект за главната сграда на двореца Евксиноград е изготвен от австрийски архитект във френски стил. Сградата е довършена през 1890-те години и се възприема като един от най-изящните примери на архитектурата в България след Освобождението. Главната сграда е на 3 етажа. На първият се намират приемни зали, музикална зала и салон за вечеря. На вторият са разположени спални, а третият е бил предназначен за персонала. Оригиналната мебелировка е изработена от махагон и орехово дърво, а огромният и тежък полилей, украсен с царската корона и златни френски лилии, е дар от Бурбоните.

Избата на двореца е създадена през 1891 г. Тя заема две нива под земята и все още произвежда висококачествени бели вина (12 вида) и коняк (7 вида), сред които и прочутия „евксиняк“. Смята се за една от най-добрите в България. Любопитни също са царската конюшня, както и централния фронтон от покрива на френския замък Сент Клу, вграден в стената под главната тераса. Слънчевият часковник пък е личен подарък на Фердинанд от кралица Виктория.

В периода 1946-1991 г. приказния царски замък е национализиран и се превръща в почивна база на комунистическия елит и служителите на Министерския съвет. Понастоящем Дворецът е правителствена и държавна резиденция. Достъпен е и за посещения на групи от минимум 10 човека с предварително записване и максимална продължителност до 1 час и 30 минути.

 

Коментари (0)   Посещения: 11991  
Хотели близо до Дворец Евксиноград

Хотел Перфект
гр. Варна

Апартамент Булбанк
гр. Варна

Вила Добреви
гр. Варна

Самостоятелен апартамент Надежда
гр. Варна
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти