Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Сряда, 25.05.2022, 10:11  
 Каталог
Седемте рилски езера
Преглед Снимки Карта
гр. Сапарева баня. Община Сапарева баня. Област Кюстендил.

Седемте рилски езера са едно от най-красивите и привлекателни места в България. Техният циркус е най-големият в планина Рила. Езерата се намират на изток от връх Хайдута и на юг от склоновете на седловината Раздела. Циркусът на езерата е отварен на север и се отводнява чрез река Джерман - главен приток на река Струма. Региона на Седемте рилски езера попада в териториите на Национален парк Рила. Много от растителните и животински видове в региона се срещат само там и са вписани в Червената книга.

Имената на езерата са свързани с външния вид и формата на всяко от тях. Има приета официална номерация, която ги номерира отгоре надолу. Според нея те се подреждат в следния ред: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното, Долното. Най-ниско от тях е Долното езеро, в него се събира водата, изтичаща от останалите по-високи езера, и дава началото на река Джерман.

Сълзата е най-високо разположеното от езерата. Разположено е на 2535 м над морското равнище и е с площ 7 хектара. На дълбочина достига 4.5 м в. Окото – е разположено на 2440 м и е с площ 6.8 хектара. То е най-дълбокото от езерата с дълбочина от 37.5 м. Бъбрека се намира на височина 2282 м и е с площ 8.5 хектара. Достига 28 м дълбочина и е с най-стръмни брегове от цялата група. Близнака е почти разделено на две. Намира се на 2243 м височина и е най-голямото. Площта му е 9.1 хектара, а дълбочината му достига до 27.5 м. Трилистника има неправилна форма и стръмни брегове и се намира на 2216 м надморска височина. Дълбоко е 6.5 м и общата му площ е 2.6 хектара. Рибното езеро се намира на 2184 м надморска височина и е с площ 3.5 хектара. То е най-плиткото от езерата с дълбочината си от 2.5 м. До него е разположена хижа "Седемте езера". Долното езеро е най-ниско, разположено на 2095 м над морското равнище, площта му е 5.9 м и е дълбоко 11 м.

 

Коментари (0)   Посещения: 5567  
Хотели близо до Седемте рилски езера

Къща за гости Ася
гр. Сапарева баня

Семеен хотел Емали
гр. Сапарева баня

Апартамент Даив
гр. Сапарева баня

Квартири Уют
гр. Сапарева баня
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти