Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Петък, 24.11.2017, 13:11  
 Каталог
Боянски манастир Свети Панталеймон
Преглед Снимки Карта
гр. София. Община София. Област София.

Боянският манастир Свети Панталеймон се намира в столичния квартал Бояна. Началото му е от 1259г., след като цар Калоян пристроява нова черква към старата на това място. Постепенно се превръща в манастир, като в района на църквите се заселват монаси. Новата престройка е изографисана от талантлив Боянски майстор със сцени от старият и новият завет, с ликове на свети Йоан Рилски, Света Петка, Света Неделя, цар Константин-Асен и царица Ирина, севастократ Калоян и севастократица Десислава. Отделните по-късни изображения са сцената Въведение Богородично от 14 в., образа на Свети Никола от 16-17 в. и ликовете на двамата патрони на църквата Свети Никола и Свети Пантелеймон от 1882 г.

Първата част на църквата е построена в края на 10 и началото на 11 в. Тя представлява малка, едноапсидна кръстокуполна сграда с вградени подпори, които формират вписан кръст. Втората част на църквата е пристроена в средата на 13 в. Тя принадлежи към типа двуетажни църкви-гробници. Долният етаж е бил определен за гробница на цар Калоян и неговата съпруга. Той е покрит с полуцилиндричен свод с две ниши аркосолии, оформени в северната и южната стена. Горният етаж повтаря архитектурния тип на първоначалната църква ие бил техен семеен параклис.

Характерно за фасадната украса на втората част на църквата е наличието на керамопластична декорация. Последната част на паметника е издигната с дарения от местното население към средата на 19 в. В манастира руският славист и професор Виктор Григоривич открива през 1854г. Боянският палимест и Боянският поменик. Това са важни исторически извори останали и до днешни дни, свидетелстващи за средновековната бит и култура. При падането под турско иго е разрушена Боянската крепост. Манастирът остава непокътнат, но постепенно запада. Черквата се превръща в енорийска за село Бояна.

 

Коментари (0)   Посещения: 4580  
Хотели близо до Боянски манастир Свети Панталеймон

Хотел Атлантик
гр. София

Хотел Орхидея
гр. София

Бизнес хотел Рай
гр. София

Арт хотел Симона
гр. София
 Хотели в България
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Хотел Извора 2
с. Арбанаси
Към профила  
 Времето
София 10° Варна 11°
Пловдив 10° Бургас 11°
Русе Плевен 17°
Ст. Загора 10° В. Търново 15°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти