Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 19.05.2022, 11:19  
 Каталог
Рилски манастир
Преглед Снимки Карта
с. Пастра. Община Рила. Област Кюстендил.

Рилският манастир се намира в Рила планина на 1,147 метра надморска височина. Манастирът е разположен близо до село Пастра и горното течение на Рилска река. Той е най-големият манастир в България и е под пряката юрисдикция на върховната църковна власт. Основан е през 10 век от Св. Иван Рилски. Рилският манастир е един от най-емблематичните културни паметници на България. Включен е в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.

Освен със своята големина, манастирът впечатлява и с красива околна природа, със своята архитекрура, стенописи и древна история. От манастира има красива гледка към околните върхове. Намира се на 4 часа път от връх Мальовица и на 8 часа път от най-високият връх в Рила - Мусала.

Основaтеля на манастира - Св. Иван Рилски, са изложени за вярващите в главната църква. Той е живял в пещера на около половин час пеш от днешния комплекс. Пещерата е запазена и до днес и може да бъде посетена. Самия манастир е построен от учениците на Св. Иван Рилски, които обучават при него.

Манстирът се радв на добра слава и привилегии още от създаването си. Наши царе от Иван Асен II (1218-1241) до падането на България под османско иго по времето на Иван Шишман (1378) са правели големи дарения. Подемът на манастира е пречупен от османските нашественици в края на 14-ти в. Съживяването му започва в края на 15-ти век с помощта на руската православна църква. По време на Възрождението през 18-ти и 19-ти век комплексът е реконструиран и реновиран с помощта на богати българи от цялата страна.

Днешния вид на манастира е от 19-ти век. Жилищните сгради са построени след 1816 г. Най-старата сграда в комплекса е впечатляваща каменна кула в центъра на комплекса, създадена от местния феодал Севастократор Хрелю през 1334-1335 г. Малката църквата до нея е построена десет години по-късно. През 1844 г. към кулата е добавена камбанария. От същия период е и главната черква “Рождество Богородично”. Храмът е 5-куполен, с три олтарни ниши и два странични параклиса. Едно от най-ценните неща вътре е иконостасът със своята невероятна дърворезба. Стенописите са завършени през 1846 г. и са дело на много майстори, но само известния Захари Зограф се е подписал под своите рисунки. В църквата има и голям брой стойностни икони от 14-ти и 19-ти век. След опустошителен пожар през 1833 г. е възстановена изгорялата дървена част на манастира с помощта на около 3000 души майстори.

 

Коментари (0)   Посещения: 10236  
Хотели близо до Рилски манастир

Хотел Училището
с. Пастра

Хотел ресторант Валдис
гр. Рила

Хотел Валдис
гр. Рила

Хотел Балкан
гр. Кюстендил
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти