Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 20.11.2017, 23:19  
 Каталог
Рилски манастир
Преглед Снимки Карта
с. Пастра. Община Рила. Област Кюстендил.

Рилският манастир се намира в Рила планина на 1,147 метра надморска височина. Манастирът е разположен близо до село Пастра и горното течение на Рилска река. Той е най-големият манастир в България и е под пряката юрисдикция на върховната църковна власт. Основан е през 10 век от Св. Иван Рилски. Рилският манастир е един от най-емблематичните културни паметници на България. Включен е в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.

Освен със своята големина, манастирът впечатлява и с красива околна природа, със своята архитекрура, стенописи и древна история. От манастира има красива гледка към околните върхове. Намира се на 4 часа път от връх Мальовица и на 8 часа път от най-високият връх в Рила - Мусала.

Основaтеля на манастира - Св. Иван Рилски, са изложени за вярващите в главната църква. Той е живял в пещера на около половин час пеш от днешния комплекс. Пещерата е запазена и до днес и може да бъде посетена. Самия манастир е построен от учениците на Св. Иван Рилски, които обучават при него.

Манстирът се радв на добра слава и привилегии още от създаването си. Наши царе от Иван Асен II (1218-1241) до падането на България под османско иго по времето на Иван Шишман (1378) са правели големи дарения. Подемът на манастира е пречупен от османските нашественици в края на 14-ти в. Съживяването му започва в края на 15-ти век с помощта на руската православна църква. По време на Възрождението през 18-ти и 19-ти век комплексът е реконструиран и реновиран с помощта на богати българи от цялата страна.

Днешния вид на манастира е от 19-ти век. Жилищните сгради са построени след 1816 г. Най-старата сграда в комплекса е впечатляваща каменна кула в центъра на комплекса, създадена от местния феодал Севастократор Хрелю през 1334-1335 г. Малката църквата до нея е построена десет години по-късно. През 1844 г. към кулата е добавена камбанария. От същия период е и главната черква “Рождество Богородично”. Храмът е 5-куполен, с три олтарни ниши и два странични параклиса. Едно от най-ценните неща вътре е иконостасът със своята невероятна дърворезба. Стенописите са завършени през 1846 г. и са дело на много майстори, но само известния Захари Зограф се е подписал под своите рисунки. В църквата има и голям брой стойностни икони от 14-ти и 19-ти век. След опустошителен пожар през 1833 г. е възстановена изгорялата дървена част на манастира с помощта на около 3000 души майстори.

 

Коментари (0)   Посещения: 9602  
Хотели близо до Рилски манастир

Хотел Училището
с. Пастра

Хотел ресторант Валдис
гр. Рила

Хотел Валдис
гр. Рила

Квартири Уют
гр. Сапарева баня
 Хотели в България
Централ Хотел Форум
гр. София
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
 Времето
София 10° Варна 11°
Пловдив 10° Бургас 11°
Русе Плевен 17°
Ст. Загора 10° В. Търново 15°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти