Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Сряда, 25.05.2022, 09:14  
 Каталог
Национален парк Централен Балкан
Преглед Снимки Карта
гр. Троян. Община Троян. Област Ловеч.

Национален парк “Централен Балкан” е създаден с цел опазването на неповторимата дива природа на Средна Стара планина и свързаните с нея традиции и поминък на местното население. Обхваща девет резервата - Боатин, Царичина, Козя стена, Стенето, Северен Джендем, Пеещи скали, Соколна, Джендема и Стара река. Те са обособени в зона Резервати, за която действат специални режими и норми.

По-голямата част от територията на Парка е покрита с вековни букови гори, смърч, ела, габър и горун. Установените в Парка видове висши растения са повече от половината флора на България. От тях 10 вида и 2 подвида се срещат само в Централен Балкан и никъде другаде в света. 166 вида са лечебните растения, 12 от тях са защитени по закон.

Дивото богатство допълват 229 вида мъхове, 256 вида гъби. 188 вида водорасли. Тази част на Стара планина обитават 70% от безгръбначните и 62% от гръбначните животни в България. Птичият свят е представен от 224 вида, сред които такива, които отреждат на Парка статут на Орнитологично важно място в международен мащаб. Над 130 вида висши растения и животни, срещани в Централен Балкан, са вписани в българската и световна Червена книга.

Паркът обхваща и просторни билни поляни, верига от сурови върхове, от които 20 с височина над 2000 метра, скални стени, пропасти, пещери, дълбоки каньони и високи водопади. Централен Балкан

“Централен Балкан” е една от най-ценните и най-големите защитени територии в Европа. Паркът и 8 от резерватите в него са в Списъка на представителните защитени територии на ООН, а 4 от тях са част от световната мрежа биосферни резервати по програмата “Човек и биосфера” на ЮНЕСКО. Паркът е предпочитано място от туристи, природолюбители и естествоизпитатели.

 

Коментари (0)   Посещения: 4208  
Хотели близо до Национален парк Централен Балкан

Хотел Троян Плаза
гр. Троян

Вила Виктория
гр. Троян

Къща за гости Божана
гр. Троян

Хотел Шато Монтан
гр. Троян
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти