Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Неделя, 26.05.2019, 01:38  
 Каталог
Пещера Ледника
Преглед Снимки Карта
с. Малко село. Община Котел. Област Сливен.

Пещера Ледника се намира в защитена карстова местност "Злостен" край Малко село, община Котел. Пещерата достига на дължина 1111 м. и на дълбочина до 242 м. Има внушителен 20 м дълбок фуниевиден вход. На дъното на входа има два отвора. През тях лесно се влиза вътре. Пещерата се състои от три главни части.

В първата част се влиза директно от входа. Тя се намира от 0 до 160 метра под повърхността. След входа се разделя на две галерии, които по-късно отново се събират. Пътят през лявата галерия е по-удобен, но трябва да се пълзи през тясно място. Проникването през дясната галерия е свързано с преодоляването на най-големия отвес в пещерата – 18 м. В тази част има стръмно, каскадно спускане по коритото на подземна река. По-големите отвеси са около 15 м. Участъкът е удобен за преминаване, но в по-големите отвеси е добре да се пусне подсигуряване, понеже водата от реката се стича по отвесите и е хлъзгаво. След около 160 м първият участък завършва с неголяма зала. От там през тесен отвор може да се мине във втората част на пещерата.

Втората част е разположена от 160 до 200 м под повърхността. Тя е почти равна и за разлика от първата част. Основната галерия продължава през стеснение отляво на коридора. Надясно има отклонение, доста по-широко и високо. То води до най-красивата част на пещерата. Това е зала, която продължава със много стръмно възходящо отклонение. От отклонението в залата се спуска много красив вкаменен водопад, със синтрови езерца в основата. Основната галерия започва в началото с многобройни синтри, през които протича подземен поток. След това водата постепенно изчезва, но наред със сухите синтри има и дълбоки непресъхнали. Втората част завършва с голяма зала. Пода е покрит с големи каменни блокове. От тавана капе вода.

Третата част от пещера Ледника се намира от 200 до 242 м под повърхността. Започва през малък и тесен отвес, който се намира в срутището между големите скални блокове, някъде в средата на залата.

 

Коментари (0)   Посещения: 5481  
Хотели близо до Пещера Ледника

Къща за гости Дани
с. Жеравна

Фийкова къща
с. Медвен

Къща за гости Сава Купеца
с. Жеравна

Къща за гости Сава Купеца
с. Жеравна
 Хотели в България
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Галиани къща за гости София
гр. София
Към профила  
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2019       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти