Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 08.08.2022, 00:41  
 Каталог
Къща музей Никола Вапцаров
Преглед Снимки Карта
гр. Банско. Община Банско. Област Благоевград.

Къщата на Никола Вапцаров в град Банско е превърната в музей през 1952 г. Тогава експозицията е официално открита и отвотена за посещения. Следват 3 реконструкции през 1960, 1979 и 1992 г. Така съвременната експозиция достига до много високо ниво. Никола Йонков Вапцаров е български поет и революционер. Неговото творчество е предимно със социална и лява тематика в опростени и бели стихове. Превеждан е на редица езици.

До превръщането и в музей в къщата живеят роднини на семейството. Майката на Никола е от Везювия род, а бащата е от Проданичини. Къщата е била Вапцарница, което означава Бояджйница на бански, така семейството придобива фамилията Вапцарови. Стаите са подредени от майката на Никола Вапцаров, както са изглеждали по времето на неговото юношеството. Тя е помагала и за превръщането на къщата в музей. През 1992 г. към къщата музей се вкючва нова експозиция, която е дело на екип от специалисти от кино център Бояна.

На първия-приземен етаж е разположена беседна зала, където се прожектират филми за Никола Вапцаров, пускат една от любимите песни на поета, разкази на майка му, негови стихове, които ги има на няколко езика - английски, немски, френски и руски. На първия етаж прави впечатление и родословото дърво, което е не само на Вапцаровия род, а и на много от известните родове в Банско. На втория етаж са разположени трите стаи, в които е живяло семейството на Вапцаров, той има един брат – Борис и една сестра – Рада.

На една плоча от стените на чердака се вижда вношителен списък с имена на известни исторически личности гостували в дома на Никола Вапцаров, като Пейо Кр. Яворов, Тодор Александров, Елин Пелин, Елисавета Багряна, Цар Борис III, Цар Фердинанд, Димитър Молеров, Гоце Делчев, Ангел Балев, Христо Чернопеев, Яне Сандански и много други.

През 1952г. се провежда II Конгрес на Мира, където Вапцаров е награден посмъртно. По този повод през 1953г. в България идват хиляди почитатели на Вапцаров от цял свят. Кубинецът Николас Гилен пише: „Никола Вапцаров е едно гигантско дърво, чиито корени се намират дълбоко във сърцата на българите, а клоните му са разпростряни към всички които се борят за мир”.

 

Коментари (0)   Посещения: 4572  
Хотели близо до Къща музей Никола Вапцаров

Хотел Бъндерица
гр. Банско

Хотел Момини Двори
гр. Банско

Kъща за гости Калистрина
гр. Банско

Къща Пирина
гр. Банско
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти