Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 21.11.2017, 04:48  
 Каталог
Аладжа манастир
Преглед Снимки Карта
к.к. Златни пясъци. Община Варна. Област Варна.

Аладжа манастир се намира на около 15 км от град Варна и на 3 км от Златни пясъци. Представлява български средновековен скален манастир. Името на манастира “аладжа” означава шарен, пъстър и вероятната идва от ярките цветове на стенните рисунки, които датират още от ранното Средновековие.

Първите археологически находки на това място са от ранновизантийската епоха. Намерени са монети от времето на Константин (4-ти век) и Юстиниан (5-ти век), както и няколко керамични парчета. Тези материали не дават достатъчно основания да се твърди, че по това време манастирът вече е съществувал. По-вероятно е пещерите да са били използувани за жилища на бедното население или убежища по време на варварски нападения. Обитаването на подобни скални помещения е било характерно за крайбрежната част на Североизточна България.

Манастирът придобива своя завършен вид през 12 век. Монашеските килии, общите помещения и параклисите, издълбани директно във варовиковите скали и разположени на две нива над земята, са свързани посредством външно стълбище. На долния етаж са били разположени стаите на монасите, общи кухня и дневна и малка църква. Горният етаж е бил изцяло предназначен за параклиса. За съжаление, днес е запазена само малка част от тогавашните стенописи, повечето в параклиса.

 

Коментари (0)   Посещения: 3416  
Хотели близо до Аладжа манастир

Хотел Лилия
к.к. Златни пясъци

International Hotel Casino &...
к.к. Златни пясъци

Хотел Sunshine Magnolia & SPA
к.к. Златни пясъци

Хотел Посейдон
к.к. Златни пясъци
 Хотели в България
Хотел Извора 2
с. Арбанаси
Към профила  
Централ Хотел Форум
гр. София
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
 Времето
София 10° Варна 11°
Пловдив 10° Бургас 11°
Русе Плевен 17°
Ст. Загора 10° В. Търново 15°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти