Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Петък, 21.01.2022, 04:03  
 Каталог
Природонаучен музей - Котел
Преглед Снимки Карта
гр. Котел. Община Котел. Област Сливен.

Природонаучният музей в Котел е разположен в местния парк Изворите. Той показва природното богатство на Източна Стара планина. Основател на музея е местният учител и естественик Васил Георгиев, който създава богати колекции. Фондът на музея днес съхранява близо 30 000 образци от живата и нежива природа на региона. Те са поредени в няколко тематични сбирки - безгръбначни фосили, висши растения, насекоми, риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници. Експозицията заема 1 000 кв. м площ.

В зала Палеонтология има повече от 100 вида вкаменели останки от живели през Мезозойската ера корали, миди, охлюви, амонити, белемнити и други безгръбначни морски обитатели. В зала ботаника са показани близо 200 вида висши растения. Чрез макети са представени и основните видове гъби у нас. Показани са и видовете дървета и храсти съставящи горите на Котленската планина. Насекомите са представени от 218 вида дневни и нощни пеперуди, бръмбари, ципокрили и водни кончета. Експонираните 57 вида риби са включени в 2 биогрупи – сладководни и морски обитатели. Показаните 22 вида земноводни и влечуги са включени в биогрупа на биотопен принцип.

В музеят са представени местообитанията и характерни моменти от начина на живот на бозайниците и птиците. Показани са белият и черният щъркел, дроплата, сивият жерав, къдроглавият и розовият пеликан, скалният и белоглавият орел и много други. От бозайниците – европейската сърна, дивата свиня, кафявата мечка, вълкът и др.

Музеят работи всеки делничен ден от 9 до 17 ч. с обедна почивка. При предварителна заявка отваря и в събота и неделя.

 

Коментари (0)   Посещения: 4166  
Хотели близо до Природонаучен музей - Котел

Вила / къща за гости Адонай
гр. Котел

Вила Ива
гр. Котел

Фийкова къща
с. Медвен

Комплекс Воеводски
с. Катунище
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти