Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 24.05.2022, 12:58  
 Каталог
Пантеон на Възрожденците
Преглед Снимки Карта
гр. Русе. Община Русе. Област Русе.

Пантеонът на възрожденците се намира в град Русе. Пантеонът представлява национален храм – костница на 453-ма радетели на българското национално възраждане - революционери и опълченци, четници и културно-просветни дейци. Много от тях свързват живота си с град Русе, други загиват тук за Нова България. Строежът започва през 1977 г. на мястото на Старото русенско гробище. Пантеонът е открит на 28-и февруари 1978 г. по случай честването на 100 години от Освобождението на България.

През 2000 г. сградата е християнизирана, като е поставен кръст над нея. Открит е параклисът „Св. Паисий Хилендарски“ и музейна експозиция. Тук се съхраняват костите на първите русенски учители – даскал Драгни, Даскал Тони, Нил Изворов, Цани Гинчев, Драган Цанков. Тук са също костите на Любен Каравелов и Захари Стоянов. Почит получава и фамилия Обретенови, от които е Баба Тонка, която е като майка на българската Свобода.

 

Коментари (0)   Посещения: 3874  
Хотели близо до Пантеон на Възрожденците

Хотел Извора
гр. Русе

Хотел Рига
гр. Русе
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти