Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 27.06.2022, 12:04  
 Каталог
Паметник Дядо Йоцо
Преглед Снимки Карта
с. Очин дол. Община Мездра. Област Враца.

Паметникът на дядо Йоцо се намира на скалите срещу жп линията, прекосяваща Искърския пролом, близо до село Очин дол. Открит е открит през 2005 г. Дядо Йоцо е литературен образ, герой от разказа „ Дядо Йоцо гледа” на класика на българската литература Иван Вазов.

”… Тоя дядо Йоцо, прост, но събуден старец, прекарал тежкия живот на роба във всичките му тегла, грозотии и безнадеждност, беше имал злочестината внезапно да ослепее в родното си гнездо на шейсет и четвъртата си година.

Той остана жив, но умря за живота, за светлината, с неугасен таен копнеж в сърцето да види „българското” – така той наричаше свободна България!

В душата му живееха само образи от черното минало. Той виждаше в мислите си ясно, което е виждал с очите си някога: червени фесове, гъжви, камшици, свирепи турци със свирепи лица, една дълга робска нощ без проблясък от радост и надежда, роден в нея и умрял в нея.”

Когато узнава, че в България вече няма турци, в него се поражда неутолима жажда да „види” българското.”… Той се боеше, че ще умре, преди да разбере какво нещо е „българското”; или че може да изгуби от старост ума си, без да познае това чудно нещо…”.

В разказа на Иван Вазов няма категорично назоваване на името на селото, където се развива действието. Слепият старец е живял „… в едно затънтено планинско, от няколко кошари селце, загнездено в един висок усоен валог на Стара планина, над Искърската клисура”, досущ прилично на Очин дол.

 

Коментари (2)   Посещения: 12206  
Хотели близо до Паметник Дядо Йоцо

Хотел Раде 2
гр. Враца

Хотел Мира
гр. Враца
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти