Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Събота, 22.01.2022, 17:15  
 Каталог
Созопол - стария град
Преглед Снимки Карта
гр. Созопол. Община Созопол. Област Бургас.

Созопол е най-старият град на българското черноморие. Находки доказват, че още в края на 4 - 3 хил. пр. н. е. тук е имало селище.

Подводни проучвания край созополското пристанище разкриват останки от жилища, керамични съдове, каменни и костени оръдия на труда от бронзовата епоха. Тук са открити също многобройни каменни котви и щокове, датиращи от 2 - 1 хил. пр. н. е. Те свидетелстват за активна корабоплавателна дейност още от най-дълбока древност.

Градът се е образувало преди всичко като търговски център. Той имал активни връзки с всички големи центрове на Елада: Милет, Атина, Коринт, Хераклея Понтийска, островите Родос, Хиос, Лесбос и др. Той бил в съюз с владетелите на Одриското царство на Траките, възникнало през 5 в. пр. Хр. От тук произхождало и голямото му търговско влияние в Тракия.

Голямото значение на търговията се свидетелства от котвата, която е неизменен знак върху монетите, които Аполония сече още от края на 6 в. пр. Хр. Котвата също е елемент и от знака на град Созопол.

Богатият град е също и център на високо развито изкуство. Старинните икони и великолепните дърворезбени иконостаси представят забележителните постижения на художествените занаяти от това време. Особен интерес с характерната си архитектура представляват созополските възрожденски къщи.

На остров Свети Иван, край Созоп, са открити мощи св. Йоан Кръстител. Откритата кутията съдържа костици от ръка, лицева част и зъб на светеца. Св. Иван Кръстител е покръстил Иисус Христос. В момента находката се съхранява в созополския храм "Свети Георги".

 

Коментари (1)   Посещения: 12037  
Хотели близо до Созопол - стария град

Студио Романтика
гр. Созопол

Созопол Дриймс - Лято
гр. Созопол

Къща за гости Таня
гр. Созопол

Семеен хотел Ведрина
гр. Созопол
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти