Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 07:41  
 Каталог
Свещарска гробница
Преглед Снимки Карта
с. Свещари. Община Исперих. Област Разград.

Свещарската гробница се намира на 2,5 км западно от село Свещари, община Исперих. Тя е една от най-голямите сензации в областта на античната археология през последните години. Гробницата е разкрита по време на археологически разкопки на голямата Гинина могила, издигаща се в северния край на могилния некропол. Тя се намира в югоизточния сектор на могилата, с вход, обърнат на югоизток. Погребалният ритуал, съвършената строителна техника и богатата украса са доказателство, че в гробницата са погребани местен владетел и неговата съпруга в началото на 3 в. пр. Хр.

За разлика от широко разпространените в Тракия през 4 и 3 в. пр. Хр. куполни гробници, най-ярки представители на които са гробницата при Мезек и Казанлъшката гробница, Свещарската гробница принадлежи на друг архитектурен тип, почти неизвестен досега от вътрешността на Тракия. С правоъгълния план на камерите и полуцилиндричното засводяване гробницата показва характерни черти на гробните паметници от елинистическата епоха.

Към входа на Свещарската гробница води коридор, дълъг 4,06 м, широк 1,85 м и висок 2,15 м, изграден от големи каменни блокове. От двете си страни входът е фланкиран с две правоъгълни колонианти, които не са Монолитни, а се състоят от няколко блока. Капителите са украсени с рисувана в синьо и червено йонийска кима, под която върху гладка лента са врязани малки розети, също оцветени. Розетите на вътрешната страна на западния капител не са довършени, а са очертани само с пергел и червена точка в центъра. Над капителите лежи голяма, релефно обработена архитравна плоча, украсена с фриз от букрании, осем- и седемлистни двойни розети и гирлянда. Украсата й също не е завършена. Напълно са обработени само западният край на фриза с началото на гирляндата, първият букраний и първата розета.

Декоративни мотиви от Свещарската гробница се явяват в началото на елинистическата епоха и се виждат и в украсата на храмове и други обществени сгради от началото на 3 в. пр. Хр. Антовите капители от входа на Свещарската гробница намират точни паралели и в Мала Азия, в Александрия, където са използувани главно в гробните паметници, датиращи също от началото на 3 в. пр. Хр. Недовършената украса свидетелствува за местно изпълнение от майстори, които познават добре и следват точно елинистическите образци. В гробниците от Александрия и Южна Италия се откриват идентични входове, което показва една обща елинистическа мода.

Интересна подробност в плана на Свещарската гробница е наличието на странично помещение, което почти винаги липсва в други гробници от този период, оформени само от преддверие и гробна камера. Почти непознат е и отворът, който се явява в нашата гробница до входа между преддверието и страничното помещение. Може би тези различия се дължат на влиянието на местната строителна традиция и на изискванията на тракийския погребален култ. В гробната камера са открити две погребални каменни легла – по-голямо на северната стена срещу входа и по-малко на източната стена. И те принадлежат на тип, широко разпространен през елинистическата епоха и използуван предимно за погребения. Двете легла свидетелстват, че гробницата е фамилна.

Вътрешното оформление на гробната камера е изпълнено в духа на елинистическата мода в архитектурата, при която чрез живопис, щукатура, релефи или каменни архитектонични елементи – колони и архитрав, вътрешната декорация на гробницата пресъздава колонади или имитира стени на жилища. В Свещарската гробница четири дорийски полуколони, долепени до стените в предната част на гробната камера, и една полуколона в ранен коринтски стил в средата на северната стена поддържат архитрав с регули и фриз от метопи и триглифи. Може би и тук е представена колонада па портик, ограждащ двора на хероон. Според религиозните представи на гърците херооните, разположени под открито небе, се ограждали с невисоки стени, често украсени с живопис и скулптура.

Следвайки духа и модата на елинистическата архитектура, за която е характерно търсенето на живописни ефекти чрез използуването на различни видове декорация, Свещарската гробница, освен рисувана, има и оригинална скулптурна украса. В рамките на колонадата от интериора на гробната камера сполучливо е вместен фриз от десет женски фигури, с което е получен съвършен синтез между архитектура и скулптура. Върху висок цокъл от ортостати със сложен профил, отгоре са разположени десет каменни пана от извънредно мек жълтобял варовик, на всяко от които е изваяна по една женска фигура във висок релеф. Жените, високи около 1,20 м, са представени фронтално, в тържествена йератическа поза. Облечени са в дълъг до земята безръкавен хитон, препасан с коланче под гърдите. Под коланчето се спуска пола, декоративно оформена като обърната чашка от три акантови листа.

Лицата на жените са обрамчени с тъмнокафяви коси, разделени на път в средата, с падащи върху раменете плитки. На главите си имат калатос. Краката са обути в тесни обувки. Косите, очите и някои детайли от дрехата, калатоса и обувките са оцветени в охрово жълто, тъмнокафяво, синьо, червено и лилаво. Гърдите са подчертани пластично. С различната обработка на дрехата скулпторът е предал характера на материята, от която са изработени отделните части на облеклото. Ръцете, свити в лакътя, са вдигнати нагоре, като че ли поддържат архитрава, подобно на кариатиди. Повтарящият се жест на вдигнатите ръце придава особен ритъм и изразителност на композицията.

Женски фигури си известни от редица елинистически гробници. Засега най-голям брой са намерени в местни хипогеи в Южна Италия и обикновено условно се наричат кариатиди. Едни от тях са използувани във външната декорация на гробницата, като например две кариатиди от Васте и две от Тарент. Други са били вътре в гробницата, какъвто е случаят с гробница на жена от Каноса. В нея са намерени осем женски теракотови фигури с вдигнати ръце, на големина почти като нашите, които са били прикрепени към стените, описвани като оплаквачки. В една наскоро открита гробница в Родос също са намерени фрагменти от четири кариатиди, които са били с една вдигната ръка. Според графичната реконструкция кариатидите са стояли в четирите ъгли на гробницата и са поддържали покрива. Жените от Свещарската гробница най-вероятно не са имали функционално предназначение да носят тежестта на архитрава, а култово, което не е изключвало и техния декоративен характер. Образът на жена с крака във вид на змии или растения, чийто иконографски тип е създаден в района на Източното Средиземноморие, е широко разпространен мотив през елинистическата епоха.

 

Коментари (0)   Посещения: 7902  
Хотели близо до Свещарска гробница

Ваканционен СПА комплекс Островче
с. Островче

Комплекс Тифани
гр. Разград
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти