Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 20.11.2017, 23:21  
 Каталог
Свещарска гробница
Преглед Снимки Карта
с. Свещари. Община Исперих. Област Разград.

Свещарската гробница се намира на 2,5 км западно от село Свещари, община Исперих. Тя е една от най-голямите сензации в областта на античната археология през последните години. Гробницата е разкрита по време на археологически разкопки на голямата Гинина могила, издигаща се в северния край на могилния некропол. Тя се намира в югоизточния сектор на могилата, с вход, обърнат на югоизток. Погребалният ритуал, съвършената строителна техника и богатата украса са доказателство, че в гробницата са погребани местен владетел и неговата съпруга в началото на 3 в. пр. Хр.

За разлика от широко разпространените в Тракия през 4 и 3 в. пр. Хр. куполни гробници, най-ярки представители на които са гробницата при Мезек и Казанлъшката гробница, Свещарската гробница принадлежи на друг архитектурен тип, почти неизвестен досега от вътрешността на Тракия. С правоъгълния план на камерите и полуцилиндричното засводяване гробницата показва характерни черти на гробните паметници от елинистическата епоха.

Към входа на Свещарската гробница води коридор, дълъг 4,06 м, широк 1,85 м и висок 2,15 м, изграден от големи каменни блокове. От двете си страни входът е фланкиран с две правоъгълни колонианти, които не са Монолитни, а се състоят от няколко блока. Капителите са украсени с рисувана в синьо и червено йонийска кима, под която върху гладка лента са врязани малки розети, също оцветени. Розетите на вътрешната страна на западния капител не са довършени, а са очертани само с пергел и червена точка в центъра. Над капителите лежи голяма, релефно обработена архитравна плоча, украсена с фриз от букрании, осем- и седемлистни двойни розети и гирлянда. Украсата й също не е завършена. Напълно са обработени само западният край на фриза с началото на гирляндата, първият букраний и първата розета.

Декоративни мотиви от Свещарската гробница се явяват в началото на елинистическата епоха и се виждат и в украсата на храмове и други обществени сгради от началото на 3 в. пр. Хр. Антовите капители от входа на Свещарската гробница намират точни паралели и в Мала Азия, в Александрия, където са използувани главно в гробните паметници, датиращи също от началото на 3 в. пр. Хр. Недовършената украса свидетелствува за местно изпълнение от майстори, които познават добре и следват точно елинистическите образци. В гробниците от Александрия и Южна Италия се откриват идентични входове, което показва една обща елинистическа мода.

Интересна подробност в плана на Свещарската гробница е наличието на странично помещение, което почти винаги липсва в други гробници от този период, оформени само от преддверие и гробна камера. Почти непознат е и отворът, който се явява в нашата гробница до входа между преддверието и страничното помещение. Може би тези различия се дължат на влиянието на местната строителна традиция и на изискванията на тракийския погребален култ. В гробната камера са открити две погребални каменни легла – по-голямо на северната стена срещу входа и по-малко на източната стена. И те принадлежат на тип, широко разпространен през елинистическата епоха и използуван предимно за погребения. Двете легла свидетелстват, че гробницата е фамилна.

Вътрешното оформление на гробната камера е изпълнено в духа на елинистическата мода в архитектурата, при която чрез живопис, щукатура, релефи или каменни архитектонични елементи – колони и архитрав, вътрешната декорация на гробницата пресъздава колонади или имитира стени на жилища. В Свещарската гробница четири дорийски полуколони, долепени до стените в предната част на гробната камера, и една полуколона в ранен коринтски стил в средата на северната стена поддържат архитрав с регули и фриз от метопи и триглифи. Може би и тук е представена колонада па портик, ограждащ двора на хероон. Според религиозните представи на гърците херооните, разположени под открито небе, се ограждали с невисоки стени, често украсени с живопис и скулптура.

Следвайки духа и модата на елинистическата архитектура, за която е характерно търсенето на живописни ефекти чрез използуването на различни видове декорация, Свещарската гробница, освен рисувана, има и оригинална скулптурна украса. В рамките на колонадата от интериора на гробната камера сполучливо е вместен фриз от десет женски фигури, с което е получен съвършен синтез между архитектура и скулптура. Върху висок цокъл от ортостати със сложен профил, отгоре са разположени десет каменни пана от извънредно мек жълтобял варовик, на всяко от които е изваяна по една женска фигура във висок релеф. Жените, високи около 1,20 м, са представени фронтално, в тържествена йератическа поза. Облечени са в дълъг до земята безръкавен хитон, препасан с коланче под гърдите. Под коланчето се спуска пола, декоративно оформена като обърната чашка от три акантови листа.

Лицата на жените са обрамчени с тъмнокафяви коси, разделени на път в средата, с падащи върху раменете плитки. На главите си имат калатос. Краката са обути в тесни обувки. Косите, очите и някои детайли от дрехата, калатоса и обувките са оцветени в охрово жълто, тъмнокафяво, синьо, червено и лилаво. Гърдите са подчертани пластично. С различната обработка на дрехата скулпторът е предал характера на материята, от която са изработени отделните части на облеклото. Ръцете, свити в лакътя, са вдигнати нагоре, като че ли поддържат архитрава, подобно на кариатиди. Повтарящият се жест на вдигнатите ръце придава особен ритъм и изразителност на композицията.

Женски фигури си известни от редица елинистически гробници. Засега най-голям брой са намерени в местни хипогеи в Южна Италия и обикновено условно се наричат кариатиди. Едни от тях са използувани във външната декорация на гробницата, като например две кариатиди от Васте и две от Тарент. Други са били вътре в гробницата, какъвто е случаят с гробница на жена от Каноса. В нея са намерени осем женски теракотови фигури с вдигнати ръце, на големина почти като нашите, които са били прикрепени към стените, описвани като оплаквачки. В една наскоро открита гробница в Родос също са намерени фрагменти от четири кариатиди, които са били с една вдигната ръка. Според графичната реконструкция кариатидите са стояли в четирите ъгли на гробницата и са поддържали покрива. Жените от Свещарската гробница най-вероятно не са имали функционално предназначение да носят тежестта на архитрава, а култово, което не е изключвало и техния декоративен характер. Образът на жена с крака във вид на змии или растения, чийто иконографски тип е създаден в района на Източното Средиземноморие, е широко разпространен мотив през елинистическата епоха.

 

Коментари (0)   Посещения: 7082  
Хотели близо до Свещарска гробница

Комплекс Тифани
гр. Разград

Ваканционен СПА комплекс Островче
с. Островче
 Хотели в България
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Централ Хотел Форум
гр. София
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
 Времето
София 10° Варна 11°
Пловдив 10° Бургас 11°
Русе Плевен 17°
Ст. Загора 10° В. Търново 15°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти