Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 20.11.2017, 23:20  
 Каталог
Покрития мост на Кольо Фичето
Преглед Снимки Карта
гр. Ловеч. Община Ловеч. Област Ловеч.

Покритият мост в Ловеч е символ на града и не случайно е изобразен на герба му. При построяването си мостът свързва търговската улица от двете страни на реката. Така мостът прави търговската улица непрекъсната. Общо мостът е дълъг 84 м. На него са разположени 40 дюкянчета, като в средата от двете страни има тераси за наблюдение на красивата гледка.

През 1872 г. мостът е разкъсан от едно силно наводнение, след което вече като непригоден е разрушен. Запазвайки и доразвивайки местната строителна традиция на покритите мостове, Колю Фичето построява уникално транспортно съоръжение, много по-съвършено и издържано в архитектурно, градоустройствено и търговско отношение в сравнение с предшествениците си. Строежът на моста е завършен през зимата на 1875-76 г.

Цялостното изграждане на моста става под ръководството на Колю Фичето, като дървеният материал е докаран от Троянско, а каменният - от кариерата в село Радювене, Ловешко. Основите на моста са изработени от камък, а останалата част е от дърво. Изоплзва се много оригинален способ за успокояване на водния натиск при наводнение. В горната част на стълбовете майстор Колю Фичето проявява и своето чувство за красота и изящество, като ги украсява със скулптурни изображения на лъв, орел, женски бюст с плодове и др. Типично е това, че Фичето е използвал много малко гвоздеи, а свързването на отделните дървени части става чрез специално издялани клинове и клечки.

На моста са били разположени различни занаятчийски и търговски дюкянчета, обслужващи непосредствените нужди на населението на Ловеч и околните села - обущари, цървулджии, кожухари, сарачи, кафтанджии, кафеджии и много други. В средата, в двете издатини на моста, са били разположени кафене и бръснарница. Наличието на толкова различни търговски и занаятчийски дюкяни привлича много купувачи, особено от околните села, в пазарните дни сряда и петък. Покритият мост става място за проявление душевността на дребния собственик.

Мостът на Колю Фичето устоява на превратностите на времето - Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.), но е опожарен в нощта на 2 срещу 3 август 1925 г. След това е изцяло възстановен. Пътното платно на новия мост е широко 4,25 м, а от двете му страни има тротоари по 80 см. Конструкцията на моста е от железобетон, като покривът е от армирано стъкло.

 

Коментари (1)   Посещения: 12961  
Хотели близо до Покрития мост на Кольо Фичето

Хотел Балкан
с. Сливек

Къща за гости Зора
с. Лешница

Къща Бела
с. Хлевене

Хотел Чифлика
с. Чифлик
 Хотели в България
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Извора 2
с. Арбанаси
Към профила  
 Времето
София 10° Варна 11°
Пловдив 10° Бургас 11°
Русе Плевен 17°
Ст. Загора 10° В. Търново 15°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти