Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Петък, 27.05.2016, 01:17  
 Каталог
Покрития мост на Кольо Фичето
Преглед Снимки Карта
гр. Ловеч. Община Ловеч. Област Ловеч.

Покритият мост в Ловеч е символ на града и не случайно е изобразен на герба му. При построяването си мостът свързва търговската улица от двете страни на реката. Така мостът прави търговската улица непрекъсната. Общо мостът е дълъг 84 м. На него са разположени 40 дюкянчета, като в средата от двете страни има тераси за наблюдение на красивата гледка.

През 1872 г. мостът е разкъсан от едно силно наводнение, след което вече като непригоден е разрушен. Запазвайки и доразвивайки местната строителна традиция на покритите мостове, Колю Фичето построява уникално транспортно съоръжение, много по-съвършено и издържано в архитектурно, градоустройствено и търговско отношение в сравнение с предшествениците си. Строежът на моста е завършен през зимата на 1875-76 г.

Цялостното изграждане на моста става под ръководството на Колю Фичето, като дървеният материал е докаран от Троянско, а каменният - от кариерата в село Радювене, Ловешко. Основите на моста са изработени от камък, а останалата част е от дърво. Изоплзва се много оригинален способ за успокояване на водния натиск при наводнение. В горната част на стълбовете майстор Колю Фичето проявява и своето чувство за красота и изящество, като ги украсява със скулптурни изображения на лъв, орел, женски бюст с плодове и др. Типично е това, че Фичето е използвал много малко гвоздеи, а свързването на отделните дървени части става чрез специално издялани клинове и клечки.

На моста са били разположени различни занаятчийски и търговски дюкянчета, обслужващи непосредствените нужди на населението на Ловеч и околните села - обущари, цървулджии, кожухари, сарачи, кафтанджии, кафеджии и много други. В средата, в двете издатини на моста, са били разположени кафене и бръснарница. Наличието на толкова различни търговски и занаятчийски дюкяни привлича много купувачи, особено от околните села, в пазарните дни сряда и петък. Покритият мост става място за проявление душевността на дребния собственик.

Мостът на Колю Фичето устоява на превратностите на времето - Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.), но е опожарен в нощта на 2 срещу 3 август 1925 г. След това е изцяло възстановен. Пътното платно на новия мост е широко 4,25 м, а от двете му страни има тротоари по 80 см. Конструкцията на моста е от железобетон, като покривът е от армирано стъкло.

 

Коментари (1)   Посещения: 10029  
Хотели близо до Покрития мост на Кольо Фичето

Къща за гости Зора
с. Лешница

Къща Бела
с. Хлевене

Хотел Балкан
с. Сливек

Къща за гости Галя
с. Балканец
 Хотели в България
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
 Времето
София Варна
Пловдив Бургас
Русе Плевен
Ст. Загора В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2016       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти