Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 17.10.2017, 23:17  
 Каталог
Църква Свети Георги
Преглед Снимки Карта
гр. София. Община София. Област София.

Църквата Свети Георги се намира в центъра на град София, във вътрешния двор на Президентството. Тя е кръстена на Свети Георги Победоносец. Църквата е най-старата запазена сграда в столицата. Датира от управлението на император Константин Велики (3 - 4 век).

Църквата Свети Георги е част от голям комплекс. Той включва още част от съществувала едно време римска улица със запазена канализация. Съхранени са и основите на голяма трикорабна базилика, която вероятно е представлявала обществена сграда. В комплекса също могат да се видят и по-малки сгради. Едната от тях е с римска отоплителна система известна под името „хипокауст“. Постройката се е намирала в така наречения „Константинов квартал“ на Сердика (Средец). Там е бил разположен дворецът на император Константин Велики, а в по-късни времена и този на севастократор Калоян.

Ротондата е построена от червени печени тухли. Тя представлява централно куполно помещение с кръгъл план. Изградена е върху квадратна основа с полукръгли ниши в ъглите. Още от началото се е използвала за покръствания. През вековете сградата е била ползувана като обществена, култова и представителна жилищна сграда.

Има запазени 5 слоя стенописи. Първият е римско-византийски с растителни мотиви от 4 век. Вторият е български с ангели от 10 век. Третият датира от 11 век и 12 век и представлява фриз с пророци и фрески. Четвъртия е от 14 век с ктиторския портрет на епископ. Петият е от времето когато сградата е била джамия.

Тук са се съхранявали мощите на свети Иван Рилски. Според предание те са излекували византийския император Мануил Комнин. Мощите са откраднати от унгарците в 1183 г., когато войски разрушават и разграбват града. Не след дълго католическият епископ в унгарската столица онемял, след като се отнесъл непристойно с мощите. Така те са върнати в България през 1187 г. Мощите на светеца са почивали тук също, когато са били пренасяни от Търновград към Рилския манастир през 1469 г.

 

Коментари (0)   Посещения: 10032  
Хотели близо до Църква Свети Георги

Хотел Далис
гр. София

Emirates Apart Residence
гр. София

Хотел Лозенец
гр. София

easyHotel Sofia - LOW COST
гр. София
 Хотели в България
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Централ Хотел Форум
гр. София
Към профила  
Хотел Извора 2
с. Арбанаси
Към профила  
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
 Времето
София 26° Варна 24°
Пловдив 26° Бургас 27°
Русе 24° Плевен 23°
Ст. Загора 26° В. Търново 25.8°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти