Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 07:23  
 Каталог
Национален археологически музей - София
Преглед Снимки Карта
гр. София. Община София. Област София.

Националения археологически музей в София представлява български научноизследователски институт с музей. Той е част от структурата на Българската академия на науките (БАН). Музеят е най-старият в България. Намира се близо до Президентството на ул. Съборна 2.

Дейността на института включва археологически изследвания и проучвания в България. Археологическият музей е създаден през 1892 г., като се отделя от структурата на Народната библиотека. В началото музеят се е наричал Народен музей и включва 3 сбирки - Старовековна, Нумизматична и Етнографска. През годините музеят е бил няколко пъти преустрояван. Включни са нови експозиции и отдели - Средновековен, Художествен, Праисторически. Въведени са временни тематични експозиции.

От музея се отделят някои експозиции, сбирки и отдели и се преместват в други музеи и галерии. Етнографската сбирка е преместена в днешния Етнографски институт с музей, Художественият отдел е отделен от музея и е създадена днешната Национална художествена галерия, част от колекцията от икони е прехвърлена в Криптата.

 

Коментари (0)   Посещения: 5626  
Хотели близо до Национален археологически музей - София

Самостоятелни стаи Джули
гр. София

Бизнес хотел Рай
гр. София

Хотел L`Opera
гр. София

Арт хотел Симона
гр. София
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти