Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 24.05.2022, 12:25  
 Каталог
Храм Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат
Преглед Снимки Карта
с. Добърско. Община Разлог. Област Благоевград.

Храмът Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат се намира в село Добърско, община Разлог. Изграден е през 1614 година от будни и заможни жители на селото. Сградата на църквата представлява трикорабна базилика от камък и хоросан, на места и с тухли. Материалът, от който е строена църквата е характерен за 11-12 век, така че може да е и по-стара. В храма е пренесена свещена пръст от Божи гроб. Така се дава възможност на хората, които не могат да стигнат до Божи гроб, посещавайки храма да получат божигробска благословия, духовно пречистване и благодат тук на това свято място.

Според стари предания водата от изворчето в двора на старата църква е лековита. С нея са излекували очите си ослепените войници на цар Самуил. С нея е лекувал очите си още Климент Охридски. Край храма и днес има извор, който лекува болките на очите. Няколко измивания в него и забравяте за проблемите с очите, уверяват жителите на селото. Тези легенди намират своето отражение в стенописите на църквата. По централния и по двата допълнителни корпуса няма и един милиметър празно място. Всичко вътре е изографисано. Нито едно изображение не е реставрирано, само са почиствани от експерти. Точната бройка на образите в храма е 460, което е нещо невиждано с оглед на малката площ, върху която са разположени. Според документи Иван Шишман се е венчал точно в тукашната света обител. Първият писмен документ за нея се пази в Рилския манастир и е негова царска грамота от 1378 година.

Забележителност на църквата е и камбаната в храма, подарена през 1888 година от монасите в манастира Ватопед в Атон. Върху нея все още се вижда надписът, който гласи: "Подаряваме камбаната на община Недобърско в знак на добрите ни отношения". Несъмнено църквата Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат е безценно национално богатство, с изключително висока архитектурно-художествена стойност. Обявена е за художествен паметник на културата с национално значение.

 

Коментари (0)   Посещения: 3666  
Хотели близо до Храм Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат

Хотелски комплекс Елена
с. Баня

Aquilon Residence & SPA
с. Баня

Хотел К2
с. Годлево

Мурите Клуб Хотел
гр. Разлог
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти