Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 07:30  
 Каталог
Бузлуджа
Преглед Снимки Карта
гр. Казанлък. Община Казанлък. Област Ст. Загора.

Бузлуджа е паметник, който се намира на връх Хаджи Димитър в Стара планина. Връх Хаджи Димитър е тясно свързан с нашата история. На него се е състояла битка между четата на Хаджи Димитър и турските войски. В чест на тази битка, където четниците са разгромени, Христо Ботев е написал стихотворението "Хаджи Димитър".

Пътувайки по пътя от Стара Загора към Русе, след Казанлък, има отбивка, която води до паметник Бузлуджа. До отбивката има огромен паметник на Димитър Благоев. Другият път, по който може да се стигне до там, тръгва от Шипка. Паметникът е символ на социализма в България. Пътят до паметника е устроен със стъпала.

Самият паметник има огромна кръгла зала с диаметър 60 метра. Тя е изпъстрена с мозайки. Там е имало изображения на Тодор Живков и Людмила Живкова, но те вече са разрушени. Паметникът не е много добре поддържан, но има план за неоговто преустрояване. Въпреки това, е хубава дестинация. Освен паметника, мястото предлага възможност да се докоснете до красивата природа в стария Балкан.

 

Коментари (0)   Посещения: 11734  
Хотели близо до Бузлуджа

Семеен хотел Мания
гр. Ст. Загора

Къща за гости Свети Георги
с. Тъжа
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти