Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 08:46  
 Каталог
Връх Мальовица
Преглед Снимки Карта
к.к. Мальовица. Община Самоков. Област София.

Връх Мальовица се намира в северозападната част на планина Рила. Върхът, изграден почти изцяло от гранит, е висок 2729 м. Южният склон е полегат и леснодостъпен, подходящ път за туристите. Северните и източните склонове на връх Мальовица са по-трудно достъпни. Почти отвесни там се намират най-посещаваните от алпинисти скални стени в България. Северно от върха, в заравненото Мальово поле се намират трите красиви Мальовишки езера. Еленските езера се намират югоизточно от върха в дълбок циркус.

Местността около връх Мальовица е една от най-посещаваните в Рила. В полите на върха се намира хижа Мальовица, изходна точка за излети към върха. До хижата се стига най-лесно откъм село Говедарци по асвалтов път до Централната планинска школа. От планинската школа до хижата пътят отнема около 30 минути. От хижа Мальовица до върха през ледниковата долина минава маркирана пътека, част от международния туристически маршрут Е4. От билото пътеката продължава в посока Раздела, хижа Иван Вазов и района на седемте Рилски езера, с разклонение към Рилския манастир. Районът около връх Мальовица и долината на река Мальовица са лавиноопасни и трябва да се преминава с повишено внимание през зимата.

 

Коментари (0)   Посещения: 6154  
Хотели близо до Връх Мальовица

Учебен център НАП Боровец
k.k. Боровец

Еуфория Клуб Хотел и Спа
k.k. Боровец

Семеен хотел Зодиак
гр. Самоков

Клуб хотел Янакиев
k.k. Боровец
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти