Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 24.05.2022, 11:48  
 Каталог
Тракийски град Кабиле
Преглед Снимки Карта
с. Кабиле. Община Тунджа. Област Ямбол.

Тракийският град Кабиле е разположен на плато близо до село Кабиле. Има скалист акропол, който е и светилище-обсерватория. На мястото са разкрити скален релеф на Кибела, основи на обществена сграда и две правоъгълни помещения, най-вероятно с култов характер. Името на селището произхожда от Кибела - Великата майка на боговете. На върха има изсечено в скалите светилище, функционирало през 2-1 хил. пр. Хр.

Селището е възникнало около светилището в края на 2 хил. пр. Хр. Платото е разположено на завоя на река Тунджа на юг и доминира над равнината. Открита керамика от 10-6 в. пр. Хр. доказва, че селището е съществувало и през ранножелязната епоха. През всички времена Кабиле е пункт на кръстопът на два възлови пътища, свързващи бяло море с Дунава. Това местоположение предопределя съдбата на селището векове наред. Археологическият материал показва, че през 5-4 в. пр. Хр. градът е поддържал важни търговски връзки с елинските градове по Егейското и Черноморското крайбрежие.

От открит надпис в град Севтополис, столицата на одриския владетел Севт ІІІ, се разбира, че в Кабиле е имало храм на Артемида Фосфорос и светилище на Аполон. В края на 4-началото на 3 в. пр. Хр. Кабиле е столица на одриския парадинаст Спарток, споменат в надписа от Севтополис. Той е известен и от собствени монети, сечени през първата четвърт на 3 в. пр. Хр. По време на келтското нашествие царската власт в Кабиле е заменена с градско управление.

Християнството прониква в града още през 4 в. Открита е монументална трикорабна базилика с мозаечни подове, преустроена през 5 в., както и по-малка базилика в очертанията на военния лагер с баптистерий. Кабиле е разрушен от аварите през 583 г. През 7-8 в. и през Средновековието на територията на незначителното вече селище живее малобройно население. Името на селището се запазва до днес като название на селото, което се намира в непосредствена близост до древния град.

Основните съоръжения на акропола на античния град Кабиле са концентрирани около скално-изсечен паметник в основната скала. Паметникът по всяка вероятност е много по-древен от античното селище, превърнато днес в музей на открито. Според археолози това е най-древното светилище – скала с релефно изображение на Великата майка на боговете - Кибела, по късно Артемида върху лъв. Открито е и друго изображение, високо около половин петър, на Артемида Фосфорос от тип, известен от монети на Кабиле.

Археологическите проучвания показват, че около върха е изградено съоръжение, чрез което, древните наблюдатели са могли да измерват времето в единици, по-големи от денонощие – година, полугодие, тримесечие, продължителност на сезоните. Едновременно с това, наблюдавайки ежедневните кулминации на Слънцето и някои от по-ярките звезди, те са могли да измерват времето и в единици, по-малки от денонощие. Кулминациите на Слънцето и звездите разделят съответно деня и нощта на две равни части.

 

Коментари (0)   Посещения: 4239  
Хотели близо до Тракийски град Кабиле

Семеен хотел Бабаджанов
гр. Елхово

Хотел Стил
гр. Елхово

Семеен хотел Диана
гр. Елхово

Спа хотел Кабиле
гр. Ямбол
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти