Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Сряда, 20.09.2017, 10:39  
 Каталог
Тракийски град Кабиле
Преглед Снимки Карта
с. Кабиле. Община Тунджа. Област Ямбол.

Тракийският град Кабиле е разположен на плато близо до село Кабиле. Има скалист акропол, който е и светилище-обсерватория. На мястото са разкрити скален релеф на Кибела, основи на обществена сграда и две правоъгълни помещения, най-вероятно с култов характер. Името на селището произхожда от Кибела - Великата майка на боговете. На върха има изсечено в скалите светилище, функционирало през 2-1 хил. пр. Хр.

Селището е възникнало около светилището в края на 2 хил. пр. Хр. Платото е разположено на завоя на река Тунджа на юг и доминира над равнината. Открита керамика от 10-6 в. пр. Хр. доказва, че селището е съществувало и през ранножелязната епоха. През всички времена Кабиле е пункт на кръстопът на два възлови пътища, свързващи бяло море с Дунава. Това местоположение предопределя съдбата на селището векове наред. Археологическият материал показва, че през 5-4 в. пр. Хр. градът е поддържал важни търговски връзки с елинските градове по Егейското и Черноморското крайбрежие.

От открит надпис в град Севтополис, столицата на одриския владетел Севт ІІІ, се разбира, че в Кабиле е имало храм на Артемида Фосфорос и светилище на Аполон. В края на 4-началото на 3 в. пр. Хр. Кабиле е столица на одриския парадинаст Спарток, споменат в надписа от Севтополис. Той е известен и от собствени монети, сечени през първата четвърт на 3 в. пр. Хр. По време на келтското нашествие царската власт в Кабиле е заменена с градско управление.

Християнството прониква в града още през 4 в. Открита е монументална трикорабна базилика с мозаечни подове, преустроена през 5 в., както и по-малка базилика в очертанията на военния лагер с баптистерий. Кабиле е разрушен от аварите през 583 г. През 7-8 в. и през Средновековието на територията на незначителното вече селище живее малобройно население. Името на селището се запазва до днес като название на селото, което се намира в непосредствена близост до древния град.

Основните съоръжения на акропола на античния град Кабиле са концентрирани около скално-изсечен паметник в основната скала. Паметникът по всяка вероятност е много по-древен от античното селище, превърнато днес в музей на открито. Според археолози това е най-древното светилище – скала с релефно изображение на Великата майка на боговете - Кибела, по късно Артемида върху лъв. Открито е и друго изображение, високо около половин петър, на Артемида Фосфорос от тип, известен от монети на Кабиле.

Археологическите проучвания показват, че около върха е изградено съоръжение, чрез което, древните наблюдатели са могли да измерват времето в единици, по-големи от денонощие – година, полугодие, тримесечие, продължителност на сезоните. Едновременно с това, наблюдавайки ежедневните кулминации на Слънцето и някои от по-ярките звезди, те са могли да измерват времето и в единици, по-малки от денонощие. Кулминациите на Слънцето и звездите разделят съответно деня и нощта на две равни части.

 

Коментари (0)   Посещения: 3494  
Хотели близо до Тракийски град Кабиле

Семеен хотел Бабаджанов
гр. Елхово

Къща за гости Елхово
гр. Елхово

Семеен хотел Диана
гр. Елхово

Спа хотел Кабиле
гр. Ямбол
 Хотели в България
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Централ Хотел Форум
гр. София
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
 Времето
София 26° Варна 24°
Пловдив 26° Бургас 27°
Русе 24° Плевен 23°
Ст. Загора 26° В. Търново 25.8°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти