Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 08:56  
 Каталог
Исторически музей - Враца
Преглед Снимки Карта
гр. Враца. Община Враца. Област Враца.

Историческият музей във Враца се намира на централния градски площад "Христо Ботев". Началото на музейното дело във Враца е сложено още в зората на Българското Възраждане. През 1925 година е създадена първата музейна колекция. През 1980 година регионалният Исторически музей е открит и експонатите са преместени там.

Музеят се състои от 9 зали и 3 къта. Залите в Регионалния Исторически Музей са разделени на категории по периоди - "Праистория", "Античност и средновековие", "Възраждане и национално освободителна борба", зала посветена на Христо Ботев и зала за "Съвременното строителство". Най-голям интерес несъмнено представлява обиколилото цял свят Рогозенско съкровище. Това е най-голямото тракийско съкровище намирано някога. В музея се съхранява и най-древния човешки скелет откриван в България. Предполага се, че е на възраст около 8 000 години. Скелетът е на млада жена, висока 153 сантиметра.

В зала “Праистория" са представени оръдия на труда и предмети от бита, от епохата на Неолита – предимно глинени съдове. Експозицията в зала “Античност и Средновековие” също обхваща голям период от време. В раздела посветен на късноантичната и ранновизантийската епохи са показани експонати от I-VI век за бита, материалната и духовната култура на местните тракийски племена. Експозицията в друга зала е посветена на трите Тракийски съкровища, открити на тази територията - Бекьовско, Врачанско и Галичко. Вниманието привличат сребърни и златни предмети, намерени в Могиланска могила във Враца.

В отделни витрини са изложени монети и украшения от благородни метали, отнасящи се към късната античност и българското средновековие. Място е отделено и на развитието на бижутерийното дело – изделия от злато са изложени в три витрини в музея. Също така Регионален музей Враца разполага със зала посветена на Българското Възраждане и национално-освободителната борба, които могат да бъдат проследени благодарение на оригинални предмети, илюстрации и фотодокументи за събитията в които са участвали жителите на Враца.

 

Коментари (0)   Посещения: 2737  
Хотели близо до Исторически музей - Враца

Хотел Раде 2
гр. Враца

Хотел Мира
гр. Враца
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти