Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Сряда, 20.03.2019, 04:33  
 Каталог
Исторически музей - Враца
Преглед Снимки Карта
гр. Враца. Община Враца. Област Враца.

Историческият музей във Враца се намира на централния градски площад "Христо Ботев". Началото на музейното дело във Враца е сложено още в зората на Българското Възраждане. През 1925 година е създадена първата музейна колекция. През 1980 година регионалният Исторически музей е открит и експонатите са преместени там.

Музеят се състои от 9 зали и 3 къта. Залите в Регионалния Исторически Музей са разделени на категории по периоди - "Праистория", "Античност и средновековие", "Възраждане и национално освободителна борба", зала посветена на Христо Ботев и зала за "Съвременното строителство". Най-голям интерес несъмнено представлява обиколилото цял свят Рогозенско съкровище. Това е най-голямото тракийско съкровище намирано някога. В музея се съхранява и най-древния човешки скелет откриван в България. Предполага се, че е на възраст около 8 000 години. Скелетът е на млада жена, висока 153 сантиметра.

В зала “Праистория" са представени оръдия на труда и предмети от бита, от епохата на Неолита – предимно глинени съдове. Експозицията в зала “Античност и Средновековие” също обхваща голям период от време. В раздела посветен на късноантичната и ранновизантийската епохи са показани експонати от I-VI век за бита, материалната и духовната култура на местните тракийски племена. Експозицията в друга зала е посветена на трите Тракийски съкровища, открити на тази територията - Бекьовско, Врачанско и Галичко. Вниманието привличат сребърни и златни предмети, намерени в Могиланска могила във Враца.

В отделни витрини са изложени монети и украшения от благородни метали, отнасящи се към късната античност и българското средновековие. Място е отделено и на развитието на бижутерийното дело – изделия от злато са изложени в три витрини в музея. Също така Регионален музей Враца разполага със зала посветена на Българското Възраждане и национално-освободителната борба, които могат да бъдат проследени благодарение на оригинални предмети, илюстрации и фотодокументи за събитията в които са участвали жителите на Враца.

 

Коментари (0)   Посещения: 2650  
Хотели близо до Исторически музей - Враца

Хотел Мира
гр. Враца

Хотел Раде 2
гр. Враца
 Хотели в България
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Галиани къща за гости София
гр. София
Към профила  
 Времето
София -8° Варна -8°
Пловдив -6° Бургас -7°
Русе -5° Плевен -6°
Ст. Загора -6° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2019       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти