Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 07:58  
 Каталог
Глухите камъни
Преглед Снимки Карта
с. Малко Градище. Община Любимец. Област Хасково.

Глухите камъни представляват скален култов комплекс. Намират се в североизточните Родопи на няколко километра от село Малко Градище, община Любимец. Комплексът е създаден от траките преди няколко хиляди години. Представлява стотици трапецовидни ниши издълбани върху скален блок висок 30 метра. Учените предполагат, че нишите са използвани за погребални урни.

На 50м. от нишите се намират мегалитни гробници, две от които са много добре запазени и до днес. Първата представлява голямо помещение, издълбано в скалата. От него по 33 издялани в камъка стъпала се отива на самия връх, на който е разположена гробница – мавзолей. Според учени този комплекс се намира на много по–голяма площ, а това, което се вижда сега, е негов център. Целият обект обхваща над 20 скални масива. По тях има продължително обитаване от І-то хил. пр. хр. (ранно-желязна епоха) до късното Средновековие. Археолозите смятат, че това е било затворен манастирски комплекс, а нишите в скалите се ползвали за поставяне на праха на видни личности от племето. Открита е и Скалната църква, която разполага с щерна пълно с вода почти целогодишно. Намерени са още релефна украса, напречни изсичания, мраморна плоча, парапетна мраморна колона, стенописи: лоза с лист и грозд, стенопис с букви, дрехи на светци, драперии, камък с врязан кръст на него и голяма паница от 12-13 в.

Интересен факт е, че откритата керамика в местността е от ранно-византийската епоха. Това показва, че средновековната църква стъпва на основите на ранно-християнската църква. Култов център, изграден от траките е обитаван в продължение на векове. Археолозите са категорични, че става въпрос за едно и също селище, което обхваща вр. „Св. Марина” и „Глухите камъни”, защото и на двата обекта са представени едни и същи периоди. В близост до върха са открити оградна крепост и тракийски материали от същия период. Също така под връх “Света Марина” има пещера, на която таванът е изографисан с църковни мотиви. Друго доказателство е близостта на двата обекта и пътят, който ги свързва. Това е единственият възможен и най – близък начин за връзка между тях.

Стените на голяма крепост обграждат целият погребален комплекс Глухите камъни. Основите на стената личат и сега. Мегалитният комплекс Глухите камъни е бил едно от най-големите тракийски светилища от пр. Хр.

 

Коментари (0)   Посещения: 7809  
Хотели близо до Глухите камъни

Хотел Константин и Елена
гр. Ивайловград

Луксор комплекс
гр. Ивайловград

Хотел Даймънд Плаза
гр. Хасково

Хотел Оазис
гр. Хасково
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти