Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Неделя, 28.12.2014, 00:11  
 Каталог
Крепост Трапезица
Преглед Снимки Карта
гр. В. Търново. Община В. Търново. Област В. Търново.

Трапезица е хълм във Велико Търново. Той е бил вторият по значение укрепление в старата българска столица. Архелогически находки показват, че на хълма се е намирала не само крепост, но и много красиво украсени църкви и сгради. В една от тях за няколко века са се приютявали мощите на Св. Иван Рилски, преди да бъдат преместени в Рилския манастир.

На Трапезица са живеели богати и знатни хора, обитавали великолепни къщи със забележителна архитектура. Крепостта била свързана с тази на хълма Царевец чрез мост, до който се стигало по път, изсечен в скалите. Естествената укрепеност на хулма Трапезица била главната защита на хълма – от три страни той е заобиколен от буйните води на река Янтра. Четири входа водели до вътрешността на крепостта, като главен бил южният.

При разкопки в северната част на хълма до главната порта на крепостта археолозите се натъкнали на двореца на първите Асеневци - огромна сграда с размери 33 на 10 м. Тя е кацнала на най-високата кота на хълма, запазени са дебели зидове с височина до 6 м, слепени с хоросан и покрити с фрески. Очертават се 3 големи помещения с тесни коридори. Дворецът е датиран от края на XII в.

 

Коментари (0)   Посещения: 4004  
Хотели близо до Крепост Трапезица

Семеен хотел Стамболов
гр. В. Търново

Хотел Конкорд
гр. В. Търново

Хотел Аквая
гр. В. Търново

Хотел Елена
гр. В. Търново
 Хотели в България
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Извора 2
с. Арбанаси
Към профила  
Хотел Прованс
с. Крушуна
Към профила  
Вили Видеви
k.k. Цигов чарк
Към профила  
 Времето
София -9° Варна
Пловдив -2° Бургас
Русе Плевен -9°
Ст. Загора -2° В. Търново -3°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2014       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти