Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 18.01.2018, 22:14  
 Каталог
Паметник Асеневци
Преглед Снимки Карта
гр. В. Търново. Община В. Търново. Област В. Търново.

Един от най-хубавите паметници в България е паметника “Асеневци“ във Велико Търново. Намира се в местността „Боруна“, над живописния меандър на р. Янтра и в подножието на хълма „Света гора“. В непосредствена близост е държавната художествена галерия „Борис Денев”.

Паметникът е издигнат през 1985 г. по случай честването на 800 години от въстанието на Асен и Петър. Представлява особена атракция за туристи и гости на града, а за местните жители е любимо място за разходки. Паметникът изобразява четирима от най-великите царе на България - Асен, Петър, Калоян и Иван-Асен II. Мечът издигнат в средата на монумента символизира мощта и възхода на средновековна България.

Асеневци са трима братя. Асен и Петър са живели и работели за освобождението на България, а брат им Калоян е помогнал България да стане основнa силa в източна Евеопа.

Цар Иван Асен II - наследник на Иван Асен I е следващия владетел на България. Той си връща престола - превзет от заговорници, убили Калоян. При царуването на Иван Асен II, страната е издигната до втория й исторически апогей. Използвайки силата на дипломациатята той връща водещата роля на България.

 

Коментари (0)   Посещения: 10910  
Хотели близо до Паметник Асеневци

Хотел Премиер
гр. В. Търново

Минотел Рашев
гр. В. Търново

Хотел Аквая
гр. В. Търново

Хотел Елена
гр. В. Търново
 Хотели в България
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
Централ Хотел Форум
гр. София
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
 Времето
София 10° Варна 11°
Пловдив 10° Бургас 11°
Русе Плевен 17°
Ст. Загора 10° В. Търново 15°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2018       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти