Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 17.06.2019, 23:17  
 Каталог
Крепост Калиакра
Преглед Снимки Карта
с. Българево. Община Каварна. Област Добрич.

Крепостта Калиакра се намира на нос Калиакра, близо до село Българево. Естествената защита на непристъпните скалите прави мястото много удобно за изграждане на укрепление. Още в дълбока древност тук е била изградена крепост. Най-ранните данни за населяването на носа са от IV в. пр. Хр, когато тук е живяло тракийското племе Тиризи. Първото име на крепостта от този период е Тиризис, което идва от името на племето. През късната античност селището се нарича Акре Кастелиум и е един от петнадесетте града на провинция Скития, днешна Добруджа. Името Калиакра, което значи добър или хубав нос, селището се споменава за първи път в края на XIII в. Днешните останки от крепостните стени са най-вече от столицата на Карвунското княжество на княз Добротица. Това е последната българска земя, попаднала под власта на Османската империя. Съхранени са част от водопровода, баните и резиденцията на княза.

През годините тук са се водели много важни битки. В 1444 г. до нос Калиакра спират рицарските войски на Владислав Варненчик в похода си срещу Османската империя. На 31 юли 1791г. край бреговете на Калиакра се разразява най-голямата морска битка в Черно море. Край западния и бряг руската ескадра разбива турската армада. С тази победа завършва Руско - Турската война от 1787 - 1791 г.

Находки открити при археологически разкопки и част от материалната култура на крепостта са изложени в малък археологически музей, направен в една от пещерите.

 

Коментари (0)   Посещения: 3794  
Хотели близо до Крепост Калиакра

Хотел Акре
с. Българево

Вила Алегра
гр. Каварна

Къща за гости Сезони
к.к. Албена

Хотел Двете мечета
гр. Балчик
 Хотели в България
Галиани къща за гости София
гр. София
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2019       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти