Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 21.11.2017, 04:48  
 Каталог
Преображенски манастир
Преглед Снимки Карта
с. Самоводене. Община В. Търново. Област В. Търново.

Преображенският ма­настир се намира близо до село Самоводене, община Велико Търново. Основан е през 11 век, като метох на атонския Ватопедски манастир. Истинският му разцвет обаче датира от времето на цар Иван Александър, когато получава богати дарения от царското семейство. Големи дарения получава и от цар Иван Шишман.

Преображенският манастир играл важна ро­ля в духовния и културен живот на престолния град Търново. По време на турското нашествие бил опожарен и разграбен през 1393 година. Останките от средновековния манастир се намират на около половин километър южно от днешния. Археологически разкопки разкриват, че манастирът е бил подложен на свличане. Това навярно наложило неговото напускане и преместване. Не е известно кога точно е бил възобновен монашеският жи­вот в сегашния манастир.

По време на кърджалийските нашествия манастирът бил раз­грабен и може би дори е запустял за няколко години. Във всеки случай в 1825 година той е функционирал и имал натрупани големи задължения. През октомври 1825 година търновският владика Иларион назначил йеромонах Зотик за игумен. Той дошъл в стария манастир и оттук предприел всички действия за издигането му на ново, по-достъпно място, до църквата на негов средновековен скит. Така истинският разцвет на манастира настъпил едва след 20-те години на миналия век, когато игумен станал дошлият тук от Рилския манастир йеромонах Зосим, известен под име­то отец Зотик. Първата сграда, която била обновена няколко години пo-късно, е съборният храм.

Църквата е забележителна не със своята архитектура, а с великолепната си живописна украса и резбения иконостас. Фреските, както в интериора, така и по фасадните повьрхности, дело на големия български възрожденски живописец от Самоков Захарий Зограф, били изписани по времето на игуме­на Серафим в периода между 1848 - 1849 година. По същото време била започната и работата по дърворезбения иконос­тас. В наоса на църквата се намира резбован и позлатен иконос­тас с богати барокови форми.

В края на 19 век манастирът бил застроен сключено около три двора - стопански вляво от главния вход, поклоннически - южно от съборната черква и монашески - северно от нея. Особено красива била източната гостоприемница, построена около 1860-61 година, която сега е разрушена. От свличане пострадала и манастирската камбанария-часовник, вградена в западната гостоприемница. В нея имало 750-килограмова камбана, дарена от цар Александър II, в знак на благодарност към манастира, където монасите устроили военен лазарет по време на Руско-турска­та освободителна война. Архитектурата на жилищните корпуси е живописна и плас­тична. Отвън каменните зидове от субструкцията и подзем­ните етажи е разчленена с живописни слепи арки.

Още по времето на отец Зотик манастирът се превърнал в едно от главните културни и революционни средища в Търновско. От Велчовата завера в 1835 година до Априлското въста­ние в 1876 година, тук се събирали пътищата на много революционни дейци - Филип Тотю, Ангел Кънчев, поп Харитон. От­тук е тръгнал по народните дела на България вдъхновеният сподвижник на Васил Левски - отец Матей Преображенски. А и самият Дякон неведнъж е намирал убежище в манастира.

 

Коментари (0)   Посещения: 3661  
Хотели близо до Преображенски манастир

Семеен хотел Панорама
с. Арбанаси

Семеен хотел Централ
гр. В. Търново

Хотел Аквая
гр. В. Търново

Къща за гости Къщичката
с. Велчево
 Хотели в България
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
Централ Хотел Форум
гр. София
Към профила  
Хотел Извора 2
с. Арбанаси
Към профила  
 Времето
София 10° Варна 11°
Пловдив 10° Бургас 11°
Русе Плевен 17°
Ст. Загора 10° В. Търново 15°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти