Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 30.11.2021, 17:25  
 Каталог
Катедрален храм Рождество Богородично
Преглед Снимки Карта
гр. В. Търново. Община В. Търново. Област В. Търново.

Катедралният храм Рождество Богородично се издига на малък площад в старата част на град Велико Търново - Болярската махала. Строежът е дело на майстор Колю Фичето в периода 1842-1844 г. Всички пари за градежа са дарения. Сградата е възстановена след земетресение през 1913 г. във Велико Търново. За възстановяването на сградата помага на запазен гипсов макет на храма. На мястото на разрушената църква търновци издигат нов храм със същата фасада. Основният камък на новата катедрала е положен през 1924 г. Завършена и осветена е през 1934 г.

Църквата е изцяло изградена от дялан пясъчник. Главния корниз е изработен във форма на двойна кобилица от редуващи се камък и червени тухли. Елипсовидните прозорци придават на катедралата неповторим и оригинален вид. Вратите са изработени от славонски дъб. Сводовете в храма са изградени от тухли и хоросан, а двата реда капители внасят хармония и симетрия. Търновската катедрала има три входа - главен и още две симетрично разположени врати. Църковният храм е трикорабен, без камбанария и кубе. Камбанарията е издигната на 30 метра западно от храма.

В черквата на храма е отслужен благодарствен молебен при влизането на руските войски в Търново през 1877 г. Храмът е и мястото, където княз Александър I Батенберг и цар Фердинанд I полагат клетва. Пространството на храма е приютило гробовете на двамата заслужили общественици и архиейреи – Климент и Антим. Катедрален храм „Рождество Богородично” се намира на улица „Иван Вазов” 25. Храмът е отворен всеки ден от 7.45 до 18.00 ч.

 

Коментари (0)   Посещения: 5636  
Хотели близо до Катедрален храм Рождество Богородично

Семеен хотел Анхеа
гр. В. Търново

Хотел Славянска душа
гр. В. Търново

Хотел Алегро
гр. В. Търново

Хотел Елена
гр. В. Търново
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти