Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Сряда, 25.05.2022, 10:04  
 Каталог
Храм Свети Георги Победоносец
Преглед Снимки Карта
гр. Созопол. Община Созопол. Област Бургас.

Храмът Свети Георги Победоносец се намира в старата част на град Созопол. В него са събрани икони от втората половина на 20-ти век. Тук се намират мощите на Свети Йоан Кръстител. Те са намерени на остров Свети Иван близо до град Созопол. В храм Свети Георги се съхраняват също частица от Светия кръст и част от мощите на Свети Андрей Първозвани, който е просветител на Черноморието.

Сградата на храма представлява трикорабна едноабсидна псевдобазилика. Построена е през 19-ти век на мястото на стара базилика. Храмът е бил преустрояван и ремонтиран няколко пъти. В сегашния си вид е от 1991 година.

Храмът е кръстен на Свети Георги, който е почитан като мъченик за Христовата вяра. Той е един от най-почитаните светци в Източноправославната църква. Известен е с мита за Свети Георги и ламята, поради което често на иконите се изобразява как убива змей. Според легендата Свети Георги убил ламята, която измъчвала хората и изяждала техните деца. Храмът Свети Георги празнува своя празник на 6-ти май - Гергьовден.

 

Коментари (1)   Посещения: 9330  
Хотели близо до Храм Свети Георги Победоносец

Семеен хотел Ведрина
гр. Созопол

Къща за гости Деница
гр. Созопол

Хотел Съни
гр. Созопол

Панорамен мезонет 1
гр. Созопол
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти