Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Сряда, 25.05.2022, 09:56  
 Каталог
Параклис Свети Зосим
Преглед Снимки Карта
гр. Созопол. Община Созопол. Област Бургас.

Параклис Свети Зосим се намира в парк в старата част на град Созопол. Изграден е през 1857 г върху руините на средновековна църква. Свети Зосим е мъченик роден в град Созопол през древността, когато града е известен с името Аполония. Той се възприема и като светец-покровител на град Созопол.

Параклисът представлява еднокорабна едноапсидна каменна сграда. Едно от най-голямите богатства на параклиса е икона, рисувана от смятания за велик майстор Димитър от Созопол. В параклиса също се съхраняват много икони от втората половина на 19 век. В предната част на параклиса има вградена паметна плоча от 5 в пр. Хр. Тя е посветена на жена жител на древния град Аполония. Смята се, че тя е срещнала мъжа си, който е пътувал по морето и я е довел да живеят заедно в Аполония. Надгробната плоча на жената е покрита с много надписи и орнаменти, което говори за голямата обич между двамата.

 

Коментари (0)   Посещения: 6982  
Хотели близо до Параклис Свети Зосим

Созопол Дриймс - Лято
гр. Созопол

Апартамент във вила Съни хилс 2
гр. Созопол

Семеен хотел Феникс
гр. Созопол

Къща за гости Деница
гр. Созопол
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти