Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Сряда, 25.05.2022, 09:33  
 Каталог
Крепостна стена - Созопол
Преглед Снимки Карта
гр. Созопол. Община Созопол. Област Бургас.

В старата част на град Созопол и до днес е запазена южната крепостна стена от съществувалия на това място античен град Аполония. Крепостта е била построена през средата на 5 в. и е изградена от варовикови квадри. Стените са разрушени, при завладяването на града от римляните. Малко след това са напълно възстановени от местни хора.

Крепостната стена е открита случайно при извършване на строителни дейности на мястото. Освен стената е открита и отбранителна кула, хранилище за зърно, кладенец и част от канализация. Зърнохранилището датира от 5-6 в, когато град Созопол е бил най-голямото черноморско пристанище за износ на зърно. В хамбара са открити и 12 питоса - огромни делви, за жито и други по-малки делви. Той е действал в продължение на хиляда години. Над зърнохранилището е имало казарми, в които са живеели стражите на крепостните кули. Открития античен кладенец датира от 4-3 в. пр. Хр. Той е бил част от култов комплекс в чест на "Трите нимфи". Водопроводът в античния град Аполония е бил изграден още през 5 в. пр. Хр. Това говори за високото ниво на развитие на древните цивилизации по тези земи.

 

Коментари (0)   Посещения: 9653  
Хотели близо до Крепостна стена - Созопол

Созопол Дриймс - Лято
гр. Созопол

Хотел Фиорд
гр. Созопол

Хотел Орхидея
гр. Созопол

Хотел Селена
гр. Созопол
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти