Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 08:23  
 Каталог
Църква Света Петка
Преглед Снимки Карта
гр. Троян. Община Троян. Област Ловеч.

Църквата Света Петка се намира в центъра на град Троян. Наричана е още Света Параскева. Построена е през 1835 г. и е осветена на 14 октомври същата година. През 1877 г. град Троян бил опожарен и останали само няколко сгради, незасегнати от огъня. Фасадата на църквата е впечатляваща. Църквата е с корабовидна форма, която е характерна за Първото българско царство.

Измежду оцелелите сгради била и църквата Света Петка, чийто каменните стени са дебели 1,60 м. Всички нейни дървени части обаче изгоряли - светия престол, иконостасите на олтара, владишкия трон, църковни книги и много летописни бележки, старинни ръкописи. Непокътнати от огъня останали два големи бронзови свещника пред олтара. След пожара къщите в града, училището и църквата били бързо възстановени от троянци. На църквата бил направен солиден покрив с дървено кубе, а сегашното е от построено през 1905 г. и подновено след пожара преди няколко години.

От север църквата има широка входна врата, над която има арковидна плоча с издълбан релеф. На него е изобразен Свети Георги в два мотива, които са разположени симетрично. Над врата има и плитка ниша, в която е била нарисувана Света Петка. На южната страна има две врати, едната от които е за олтара. Куполът е направен с луковична форма, което е чуждо на българския църковен стил. В храма могат да се видят уникални корнизи – склупторирани с изобразени върху тях ангели, гълъби, змии, дракон и други. Върху каменнопластичните изображения личат следи от оцветяване с червена охра, което е било характерно за българското изкуство в периода 12 - 14 в. Иконите са дело на различни зографи. Дърворезбите са създадени през 1901 - 1934 г. Иконостасът е в стила на тревненската школа с множество растителни, животински и символични мотиви.

 

Коментари (0)   Посещения: 5772  
Хотели близо до Църква Света Петка

Хотел Шато Монтан
гр. Троян

Вила Виктория
гр. Троян

Къща за гости Божана
гр. Троян

Хотел Троян Плаза
гр. Троян
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти