Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Събота, 23.09.2017, 03:24  
 Каталог
Къща музей Любен Каравелов
Преглед Снимки Карта
гр. Копривщица. Община Копривщица. Област София.

Къщата на Любен Каравелов в град Копривщица е уникален архитектурен паметник от национално значение. Любен Каравелов е иделога на националреволюционното движение, създател и председател на БРЦК.

В двора на къщата са разположени три сгради. Първата е зимна къща, построена през 1810 г. Тук Стойчо и Неделя Каравелови дават живот на шестте си деца. Втората сграда представлява стопанско помещение, строено през 1920 г. В приземието му са приготвяли луканки, пастърми и кавърми, а на етажа са сушени кожи и са съхранявали вълна за продан. Третата сграда е лятна къща, строена през 1835 г. В нея семейството живее през топлите летни дни.

Дворът между сградите, високите зидове и кованата дървена порта е изпъстрен с цветя и здравец. В средата му близо век и половина издига клони круша, посадена от самия Любен Каравелов. Централен експонат тук е печатарска машина, закупена през 1871 г. На нея революционерите Каравелов, Ботев и Левски печатат революционни вестници и списания. Няколко години по-късно на нея е напечатана и Първата бъгарска конституция на свободна България.

Друг добре запазен експонат е писалищната маса на писателя и революционер Любен Каравелов, както и бюрото на по-малкия му брат Петко Каравелов, който е бил министър на финансите и три пъти министър председател на България. Етнографската обстановка във вяка една от стаите възпроизвежда топлата атмосфера на възрожденската къща. Подовете са постлани с пъстри, шарени копривщенски черги, плъсти и кебета, има стари рисувани часовници, медни съдове, порцеланови чинии. В кухните може да се види всичко, необходимо на една копривщенска домакиня.

 

Коментари (0)   Посещения: 4528  
Хотели близо до Къща музей Любен Каравелов

Стаи Колорит
гр. Копривщица

Комплекс Галерия
гр. Копривщица

Хаджи Иванчова къща
гр. Копривщица

Emirates Apart Residence
гр. София
 Хотели в България
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Извора 2
с. Арбанаси
Към профила  
 Времето
София 26° Варна 24°
Пловдив 26° Бургас 27°
Русе 24° Плевен 23°
Ст. Загора 26° В. Търново 25.8°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти