Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 20.11.2017, 23:19  
 Каталог
Къща музей Любен Каравелов
Преглед Снимки Карта
гр. Копривщица. Община Копривщица. Област София.

Къщата на Любен Каравелов в град Копривщица е уникален архитектурен паметник от национално значение. Любен Каравелов е иделога на националреволюционното движение, създател и председател на БРЦК.

В двора на къщата са разположени три сгради. Първата е зимна къща, построена през 1810 г. Тук Стойчо и Неделя Каравелови дават живот на шестте си деца. Втората сграда представлява стопанско помещение, строено през 1920 г. В приземието му са приготвяли луканки, пастърми и кавърми, а на етажа са сушени кожи и са съхранявали вълна за продан. Третата сграда е лятна къща, строена през 1835 г. В нея семейството живее през топлите летни дни.

Дворът между сградите, високите зидове и кованата дървена порта е изпъстрен с цветя и здравец. В средата му близо век и половина издига клони круша, посадена от самия Любен Каравелов. Централен експонат тук е печатарска машина, закупена през 1871 г. На нея революционерите Каравелов, Ботев и Левски печатат революционни вестници и списания. Няколко години по-късно на нея е напечатана и Първата бъгарска конституция на свободна България.

Друг добре запазен експонат е писалищната маса на писателя и революционер Любен Каравелов, както и бюрото на по-малкия му брат Петко Каравелов, който е бил министър на финансите и три пъти министър председател на България. Етнографската обстановка във вяка една от стаите възпроизвежда топлата атмосфера на възрожденската къща. Подовете са постлани с пъстри, шарени копривщенски черги, плъсти и кебета, има стари рисувани часовници, медни съдове, порцеланови чинии. В кухните може да се види всичко, необходимо на една копривщенска домакиня.

 

Коментари (0)   Посещения: 4705  
Хотели близо до Къща музей Любен Каравелов

Хаджи Иванчова къща
гр. Копривщица

Комплекс Галерия
гр. Копривщица

Стаи Колорит
гр. Копривщица

Семеен хотел Далис
гр. София
 Хотели в България
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Централ Хотел Форум
гр. София
Към профила  
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
 Времето
София 10° Варна 11°
Пловдив 10° Бургас 11°
Русе Плевен 17°
Ст. Загора 10° В. Търново 15°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти