Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 28.10.2021, 07:30  
 Каталог
Музей Ослякова къща
Преглед Снимки Карта
гр. Копривщица. Община Копривщица. Област София.

Осляковата къща в град Копривщица е един от бисерите на българската възрожденска архитектура. Тя е построена от самоковския майстор Минчо по поръчка на богария бегликчия и абаджия Ненчо Ослеков. Къщата е разположена на два етажа в не много широк двор.

Едно от най-тържествените и изящни помещения в Ослековата къща е салонът с остъкления кьошк. Стаите са с изящни дърворезбовани тавани и стенописна украса. Фасадата се отличава от тези на останалите къщи в Копривщица по трите колони от ливански кедър, които поддържат арковидно оформената и изрисуваната с картини и пейзажи долна част на кьошка.

В етногравският музей Ослекова къща са експонирани красиви колекции на женски накити, вълнени шарени чорапи, плетени на 5 игли и прочутите копривщенски кенета (шита дантела). Изящтните дантели са изплитани с обикновена игла и фин копринен конец. За основа е служил конски косъм, който придава на дантелата еластичност и здравина.

В къщата музей могат да се видят експонати, ползвани от копривщенските абаджии - ножици, напръстници, железни и дървени уреди, ползвани за измерване на плата, дървени пръчици, използвани за извършване на сметки при търговската дейност на абаджиите, метален прът за спъване на платното по време на тъкане, кожени калъфи за съхранение на барут, тютюн и пари.

Ненчо Ослеков е един от многото богати българи, които са подкрепили подготовката на Априлското възстание през 1876 г. В неговата работилница са ушити дрехите на възстанниците. За тази своя дейност след потушаването на възстанието той заплаща с живота си и е обесен в Пловдив.

 

Коментари (0)   Посещения: 3757  
Хотели близо до Музей Ослякова къща

Комплекс Галерия
гр. Копривщица

Къща за гости Колорит
гр. Копривщица

Хаджи Иванчова къща
гр. Копривщица

Царската вила
с. Батулия
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2021       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти