Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Сряда, 25.05.2022, 10:23  
 Каталог
Бачковски манастир
Преглед Снимки Карта
с. Бачково. Община Асеновград. Област Пловдив.

Бачковският манастир се намира в долината на Чепеларската река, близо до село Бачково, на около 10 километра южно от Асеновград. Той е вторият по големина български манастир и един от най-посещаваните в България. Манастирският комплекс и околността са се превътнали в развит туристически обект. Има много магазинчета, сергии и заведения, ограждащи пешеходната алея до манастира. Тук посетителите могат да се снабдят с редки билки, домашни сладка от диви плодове, козе и биволско кисело мляко и сирене, родопски вълнени одеала и много други неща от Родопите.

Бачковският манастир е основан през 1083г. от Византийския пълководец от грузински произход Григорий Бакуриани и неговия брат Абазий. От първоначалните постройки е запазена само двуетажна костница, която се намира на около 300 метра от сегашния манастирски комплекс. Нейните старинни стенопис се нареждат сред най-ценните произведения на православното изкуство от 11-12 в. Манастирът е покровителстван от цар Иван Александър по време на Втората българска държава, за което свидетелства негово изображение в арките на притвора на костницата в знак на благодарност за приноса му при възстановяването на сградата.

В Бачковската обител също е имало и килийно училище, създадено през 11 век. След падането на България под турско робство в края на 14-ти век, Патриарх Евтимий е изпратен в Бачковския манастир на заточение. Заточването му тук, обаче, не го обезкуражава и патриархът заедно със своите ученици развива активна религиозна и книжовна дейност зад стените на манастира.

Бачковския манастир оцелява след първоначалното нашествие на Турските армии, но по-късно е ограбен и разрушен. Възобновен е към края на 15-ти век, като трапезарията е реконструирана през 1601г., а запазената и до днес църква Света Богородица е завършена през 1604г. Стенописите на трапезарията, изписани от неизвестна ръка през 1605г., са забележителни със своята художествена стойност. Църквата, от своя страна, също изобилства от красиви стенописи, но това, което най-вече привлича посетителите, е иконата на Богодорица, за която се смята, че е чудотворна.

Освен основната църква, комплексът също така включва два по-малки храма – Св. Архангели от 13-14 в. и Св. Никола, строен в периода 1834-1837 г. Манастирът има и собствен музей, в който могат да се видят обредни предмети от различни периоди.

 

Коментари (0)   Посещения: 5296  
Хотели близо до Бачковски манастир

Комплекс Еверест
с. Червен

Къща за гости Родопска приказка
с. Сини връх

Хотел Колор
гр. Асеновград

Мирена Хотел
гр. Пловдив
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти