Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Сряда, 20.03.2019, 04:08  
 Каталог
Църква Успение Богородично
Преглед Снимки Карта
гр. Копривщица. Община Копривщица. Област София.

Църква Успение Богородично в Копривщица е изградена през 1817 г. Специален султански ферман издействан откопривщенските еснафи в Цариград спомогнал за нейното построяване. Според Иречек тя е издигната за около 11 дни от смолски и мирковски майстори. В два от ъглите на църквата върху каменни плочи е издълбана датата 8 юли 1817 г., когато строежът бил завършен. Така върху пепелищата на опожарения от кърджалиите през 1809 г. храм и изцяло от дарения е построен новият.

Постройката е направена ниска и сгушена, слабо осветена и боядисана отвън като къща, за да не бие на очи и да не личи отдалеч. В архитектурно отношениое представлява трикорабна базилика с една апсида в източната си част. Иконостасът е дело на един от най-даровитите резбари в България - Хаджи Георги от Видин, представител на Тревненската школа. Завършен е през 1821 г. и представя библейски сцени сред плетница от гроздове, птици и животни, красиви цветя и решетки.

За изписване на иконите в храна копривщенци канят един от най-известните зографи и художници през Възраждането - Захари Зограф. Той рисува три икони - Свети Георги, Успение Богородично и Свети Евстатий. Художникът Иван Спасовски от Галичник рисува иконите Христос, Три светители, Събора апостлски, Успение Богородично, Йоан Кръстител и Богородица, Свети Петър и Павел. Иван Николов Образописов рисува иконата Свети Иван Рилски с 10 сцени от живота му, Спас Захариев рисува стенописи в олтара, а копривщенският художник Христо Енчев рисува иконата на двамата безсребреници Свети Козма и Дамян, както и Свети Илия. В двора на църквата съществували два метоха - на Хилендарския и Рилския манастир, чиито духовници създават и първите килийни училища тук.

 

Коментари (0)   Посещения: 4311  
Хотели близо до Църква Успение Богородично

Къща за гости Колорит
гр. Копривщица

Хаджи Иванчова къща
гр. Копривщица

Комплекс Галерия
гр. Копривщица

Хотел Салт Палас
гр. София
 Хотели в България
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Галиани къща за гости София
гр. София
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
 Времето
София -8° Варна -8°
Пловдив -6° Бургас -7°
Русе -5° Плевен -6°
Ст. Загора -6° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2019       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти