Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 24.05.2022, 11:44  
 Каталог
Музей Лютова къща
Преглед Снимки Карта
гр. Копривщица. Община Копривщица. Област София.

Красивата Лютова къща в град Копривщица е преустроена в етнографски музей. Строена е през 1854 г. изцяло в традициите на пловдивската възрожденска къща - симетрична, с кобиличен фронтон, с красиво изрисувани пана и вградени ниши. Впечатляващ е овалният дървен таван с осем рисувани медальона и дърворезбено слънце в салона на втория етаж на къщата.

В етнограгския музей Лютова къща забележителни експонати са мебелите и предметите за бита, докарани от Виена - маси, столове, огледало, осветителни тела. Най-интересния експонат в музея е ароматизаторът-фонтан за освежаване на въздуха, намиращ се в салона на втория етаж на къщата.

В една от стаите на Лютовата къща има стара, оригинална цариградска печка. На първия етаж на къщата е експонирана красива колекция нетъкани копривщенски плъсти от 18 и 19 в. В централната част е изложена съвременна колекция от края на 20 в, дарена от изтъкнатата майсторка на художествени издели - Мария Бодурова.

 

Коментари (0)   Посещения: 7563  
Хотели близо до Музей Лютова къща

Хаджи Иванчова къща
гр. Копривщица

Къща за гости Колорит
гр. Копривщица

Комплекс Галерия
гр. Копривщица

Клуб хотел Янакиев
k.k. Боровец
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти