Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 17.06.2019, 22:54  
 Каталог
Църква Свети Николай
Преглед Снимки Карта
гр. Копривщица. Община Копривщица. Област София.

Църква Свети Николай е построена със средства изцяло от дарения. Протоколът за построяването на църквата е написан от именития Неофит Рилски. Строежът започва през 1842 г. и е завършен през 1844 г. На престолния камък, служещ за украса на олтара са вписани имената на 642 души дарители и още толкова в Кондика на църквата. Главен архитект и майстор на храма е Гавраил от Одрин. В построяването му взимат участие майстори от Брацигово, Пондьо от Мирково и 20 души копривщенски дюлгери с момчетата си.

При построяването на църквата е използван Левантински стил. Стените отвън са иззидани с каменни блокове от светлосив, пълен с блестящи люспици камък. Планът на църквата е кръстовиден, а вътрешността й е трикорабна базилика, в която корабите са разделени от 6 чифта високи колони. Пространството, което заема е 500 кв. м.

Иконостасът на църквата не е с дърворезба, състои се от дървени рамки, в които са поставени иконите. Тези ракми, какти и таванът са боядисани в бледо синя боя. Самият таван е направен от дървени ромбове и заедно с иконостаса по осбен начин хармонира със стените на храма. С дърворезба са архиерейският трон и царските двери. Подът е покрит с бели каменни плочи, специално поръчани от остров Мармада.

В западната част над входа се намира отделението за жените. То е издигнато високо горе и е отделено с красиви решетки. За църквата икони рисува Йоан Попович от Елена. Това са иконите Свети Спиридон, Света Богородица и Христос. Александър Димитров от Одрин рисува иконата на Свети Мина. От Йеросалим е донесена иконата Рождество Христово, а местният художник Христо Енчев е изписал западната стена на църквата с картини и икони.

 

Коментари (0)   Посещения: 3934  
Хотели близо до Църква Свети Николай

Комплекс Галерия
гр. Копривщица

Къща за гости Колорит
гр. Копривщица

Хаджи Иванчова къща
гр. Копривщица

Хотел Симона Комплекс София
гр. София
 Хотели в България
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Галиани къща за гости София
гр. София
Към профила  
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2019       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти