Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Събота, 22.01.2022, 17:33  
 Каталог
Къща музей Георги Бенковски
Преглед Снимки Карта
гр. Копривщица. Община Копривщица. Област София.

Къщата на Георги Бенковски е строена през 1831 г. В нея през 1843 г е роден ръководителят, вдъхновителят и стратегът на Априлското възстание - Георги Бенковски. Истинското му име е Гавраил Хлътев. През 1876 г. той ръководи 4 Пловдивски революционен окръг и като главен апостол съумява да поведе след себе си хиляди българи, които се борят за своето освобождение. След погрома на възстанието е предаден и убит от турците на 33 години.

Днес къщата на Георги Бенковски е запазена в оригиналния си вид и е преустроена като етнографски музей. Експонанати, които предизвикват най-много вниманието са фино изплетени на 5 куки чорапи от майката на Бенковски, бебешка люлка, преса за луканка в кухнята и много други предмети, ползвани в домакинството. На втория етаж могат да се видят пушката на Бенковски - марка Уинчестер, знаме номер 4 и макет на черешово топче, ползвано по време на Априлското въстание.

 

Коментари (0)   Посещения: 3619  
Хотели близо до Къща музей Георги Бенковски

Хаджи Иванчова къща
гр. Копривщица

Комплекс Галерия
гр. Копривщица

Къща за гости Колорит
гр. Копривщица

Хотел Орхидея
гр. София
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти