Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 28.06.2022, 15:57  
 Каталог
Петропавловски манастир
Преглед Снимки Карта
гр. Лясковец. Община Лясковец. Област В. Търново.

Петропавловският манастир се намира близо до град Лясковец. Манастирът се извисява на висок хълм над самия град. Известен е още с името Лясковски манастир. Той е един от четиринайдесетте манастира в околностите на Велико Търново, които са построени по време на Второто българско царство. Основан е в началото на 10 век върху развалините на стара римска крепост от 2 век от новата ера. Манастирът е бил покровителствуван от българските царе Александър и Иван Шишман.

Манастирът дава своя принос и в национално освободителните борби на населението от този край. Той е сборен пункт на три въстания за освобождението от турско робство. През 1700 г от Петропавловския манастир потегля Мариното въстание. През 1856 г с благословията на манастирските братя от тук тръгва четята на дядо Никола, заедно с девет душу въстаници от Лясковец. През 1862 г манастирът е сборно място на бунтовниците на хаджи Ставревата буна.

Тук намират подслон и закрила Васил Левски, Матей Преображенски, Георги Измирлиев, Иван Семерджиев, Стефан Пешев и други изтъкнати апостоли и революционери. През 1874 г тук е открито първото Богословско училище в България с директор Недю Жеков.

След Освобождението манастирът прераства в духовна семинария с ректор Васил Друмев, която просъществува до 1886 година. Реставриран и въстановен като цялостен архитектурен комплекс, днес Петропавловския манастир е не само действаща обител, но и ценен културно-исторически обект, един от значимите паметници на нашето духовно наследство.

Манастирът е един от най-добре запазените манастири от това време, за което е допринася неговата неддостъпност. Извисен над високите скали на Арбанашкото плато, манастирът и особено неговата камбанария се открояват забележимо на хоризонта. В манастира има панорамна тераса, която разкрива прекрасна гледка към Дунавската равнина и Стара планина.

 

Коментари (0)   Посещения: 13096  
Хотели близо до Петропавловски манастир

Къща за гости Беевата къща
с. Мерданя

Минотел Рашев
гр. В. Търново

Хотел Премиер
гр. В. Търново

Къщи Света Елена
с. Бръчковци
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти