Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Четвъртък, 19.05.2022, 12:30  
 Каталог
Връх Руй
Преглед Снимки Карта
гр. Трън. Община Трън. Област Перник.

Връх Руй е най-високият връх на планина Руй, висок 1706 метра. Има чудна пирамидална форма. В основата на северозападния склон на върха е разположена хижа Руй. Върхът е включен в инициативата на БТС "Покорител на 10-те планински първенци".

Склоновете на връх Руй са голи и тревисти. На самия него има граничен камък. Хижа Руй се намира в подножието му и се вижда от него. Името на върха идва от латинското наименование на растението смрадлика, което е много разпространена в тази местност. При ясно време, от Руй има изключителна панорамна гледка. На юг може да се види язовир Ярловец, намиращ се близо до село Стайчовци.

Основни изходни пунктове за изкачването на върха са град Трън и селата Забел, Зелениград, Туроковци и Ломница. Маркировката от село Забел през хижа Руй до село Ломница е червена. Маркировката до село Туроковци е жълта. Има и табели.

Село Ломница се намира в община Трън и до него може да се стигне по асвалтиран път. Ако се следва маркировката на екопътеката се стига до хижа Руй. До нея се върви по черен еднообразен път през гориста местност, без някакви особени гледки. Има няколко разклонения и трябва да се следи маркировката.

Малко преди да се стигне до хижата, се минава покрай малък рибарник. След известно криволичене, пътят излиза на равна поляна, в единия край, на която е хижа Руй. От село Ломница до хижата се стига за около два до три часа.

Пътят към върха минава през двора на хижата. Ако вратите на ограждението на хижата са затворени, ще трябва да намерите начин да заобиколите. От другата страна на хижата започва пътека. Тя не е маркирана, но ясно си личи.

В началото се върви през гориста местност, след което пътеката води по голите склонове под върха. Изкачването не е дълго, но е относително стръмно без равни участъци. Пътеката се разклонява към връх Орловец и връх Руй. За връх Руй трябва да се поеме наляво, към видимо по-високия връх. От хижата до върха се стига за около един час.

 

Коментари (0)   Посещения: 6340  
Хотели близо до Връх Руй

Хотел Струма
гр. Перник

Вила Елена
с. Лобош

Хотел Елит
гр. Перник

Почивна станция Рударци
с. Рударци
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти