Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Неделя, 26.05.2019, 21:17  
 Каталог
Архитектурно-исторически резерват "Боженци"
Преглед Снимки Карта
с. Боженци. Община Габрово. Област Габрово.

Боженци е село с история повече от 600 години. Началото е легенда, легендата за болярката Божана, която преди 6 века извела от разсипаната столица Велико Търново синове и братя. Дошли сред вековните гори и построили селище, което взело нейното име. Боженци винаги е било част от големия свят. Близо до стария римски път Никополис ад Иструм - Августа Траяна - Константинопол, божанкалии векове наред пътуват и търгуват с Русия, Италия, Австро-Унгария, Франция, Анадола.... Със 110 къщи и около 500 жители, в края на 19 век Боженци е административен, търговски, културен и духовен център. Постепенно хората се изселват. Остават къщите – около 100, на възраст от 100 до 250 години. Затова през 1964 година селото е обявено за архитектурен и исторически резерват.

Селото–резерват се посещава от хиляди хора, ценители на стойностните неща, през всички сезони. На всеки кръгъл час от „Информация“ тръгва обиколка, която включва посещението на пет музейни обекта с екскурзовод и безплатна беседа.
В Боженци се провеждат ежегодно детски пленери по живопис с участието на деца от различни градове. Според календарните празници са и автентичните възстановки на народни обичаи - Лазаруване, Коледуване, Гергьовден. За гостите на резервата се организират атракции представящи елементи от боженския бит и разходки по екопътеки – „Боженци –Трявна”, „Римски път”.

Ритуалната зала и църквата „Св. Пр. Илия” са на разположение за организиране на кръщенета и сватби. MАИР „Боженци” предлага шест къщи за гости, запазили възрожденския дух на селото.

 

Коментари (0)   Посещения: 2210  
Хотели близо до Архитектурно-исторически резерват "Боженци"

Къщи за гости Мария Савекова
с. Боженци

Къща за гости Иванца Бончева
с. Боженци

Къща за гости Петко Кичуков
с. Боженци

Цана Михова
с. Боженци
 Хотели в България
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Галиани къща за гости София
гр. София
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2019       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти