Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 28.06.2022, 14:48  
 Каталог
Архитектурно-исторически резерват "Боженци"
Преглед Снимки Карта
с. Боженци. Община Габрово. Област Габрово.

Боженци е село с история повече от 600 години. Началото е легенда, легендата за болярката Божана, която преди 6 века извела от разсипаната столица Велико Търново синове и братя. Дошли сред вековните гори и построили селище, което взело нейното име. Боженци винаги е било част от големия свят. Близо до стария римски път Никополис ад Иструм - Августа Траяна - Константинопол, божанкалии векове наред пътуват и търгуват с Русия, Италия, Австро-Унгария, Франция, Анадола.... Със 110 къщи и около 500 жители, в края на 19 век Боженци е административен, търговски, културен и духовен център. Постепенно хората се изселват. Остават къщите – около 100, на възраст от 100 до 250 години. Затова през 1964 година селото е обявено за архитектурен и исторически резерват.

Селото–резерват се посещава от хиляди хора, ценители на стойностните неща, през всички сезони. На всеки кръгъл час от „Информация“ тръгва обиколка, която включва посещение на музейнитe обекти с екскурзовод и безплатна беседа.
В Боженци се провеждат ежегодно детски пленери по живопис с участието на деца от различни градове. Според календарните празници са и автентичните възстановки на народни обичаи - Лазаруване, Коледуване, Гергьовден. За гостите на резервата се организират атракции представящи елементи от боженския бит и разходки по екопътеки – „Боженци –Трявна”, „Римски път”.

Ритуалната зала и църквата „Св. Пр. Илия” са на разположение за организиране на кръщенета и сватби. MАИР „Боженци” предлага шест къщи за гости, запазили възрожденския дух на селото.

 

Коментари (0)   Посещения: 2725  
Хотели близо до Архитектурно-исторически резерват "Боженци"

Балкански кът
с. Мечковица

Къща за гости Панорама
гр. Габрово

Хотел Орловец
гр. Габрово

Денизовата къща
с. Стоманеците
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти