Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 20.11.2017, 23:16  
 Каталог
Архитектурно-исторически резерват "Боженци"
Преглед Снимки Карта
с. Боженци. Община Габрово. Област Габрово.

Боженци е село с история повече от 600 години. Началото е легенда, легендата за болярката Божана, която преди 6 века извела от разсипаната столица Велико Търново синове и братя. Дошли сред вековните гори и построили селище, което взело нейното име. Боженци винаги е било част от големия свят. Близо до стария римски път Никополис ад Иструм - Августа Траяна - Константинопол, божанкалии векове наред пътуват и търгуват с Русия, Италия, Австро-Унгария, Франция, Анадола.... Със 110 къщи и около 500 жители, в края на 19 век Боженци е административен, търговски, културен и духовен център. Постепенно хората се изселват. Остават къщите – около 100, на възраст от 100 до 250 години. Затова през 1964 година селото е обявено за архитектурен и исторически резерват.

Селото–резерват се посещава от хиляди хора, ценители на стойностните неща, през всички сезони. Тук могат да се разгледат две музейни къщи от 18 и първата половина на 19 век с оригинални предмети от този период. Експозицията „В историята остават лудите глави и щедрите дарители” представя историята на Боженци с богат снимков материал, предмети на бита и лукса – част от битието на божанкалии, родословия на видни боженски фамилии. Музейни обекти са Менгемата за восък с оригинален механизъм от началото на 19 век, Килийното училище, зала, в която се редуват изложби според сезона и календарните празници – сурвакници, мартеници, великденска обредност, картини, фотоси... В Боженци се провеждат ежегодно детски пленери по живопис с участието на деца от различни градове. Според календарните празници са и автентичните възстановки на народни обичаи - Лазаруване, Коледуване, Гергьовден. За гостите на резервата се организират атракции представящи елементи от боженския бит и разходки по екопътеки – „Боженци –Трявна”, „Римски път”.

Ритуалната зала и църквата „Св. Пр. Илия” са на разположение за организиране на кръщенета и сватби. АИР „Боженци” предлага шест къщи за гости, запазили възрожденския дух на селото.

 

Коментари (0)   Посещения: 1950  
Хотели близо до Архитектурно-исторически резерват "Боженци"

Къща за гости Петко Кичуков
с. Боженци

Цана Михова
с. Боженци

Къщи за гости Мария Савекова
с. Боженци

Къща за гости Иван Карадимитров
с. Боженци
 Хотели в България
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
 Времето
София 10° Варна 11°
Пловдив 10° Бургас 11°
Русе Плевен 17°
Ст. Загора 10° В. Търново 15°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти