Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 28.06.2022, 16:03  
 Каталог
Батулийски манастир "Свети Никола"
Преглед Снимки Карта
с. Батулия. Община Своге. Област София.

Батулийският манастир е действащ православен манастир. Намира се на хълм на по малко от километър източно от с. Батулия и представлява комплекс от черква, жилищна и стопанска сгради. Църквата е еднокорабна, едноапсидна и безкуполна сграда, а до западната й фасада е долепен портик, изпълняващ ролята на открит притвор.

Сегашната манастирска църква е осветена през 1911 година от Софийския митрополит Партений. Построена е на мястото на по-стар храм, разрушен по време на турското робство. На височината над манастира стоят останки от укрепление - вероятно стражева кула, които не са проучени и съответно датирани. Жилищната сграда на манастира /наречена от нейния строител - поп Емануил Златков страноприемница/ е построена и осветена на 3 юни 1913 г. отново от митрополит Партений. А общото с Александър Стамболийски , като личен приятел на поп Емануил , през лятото на 1920 г. пренощувал в манастира. В чест на това пребиваване поп Емануил нарекъл двете западни стаи, в които е нощувал високият гост, "Стаите на Стамболийски".

 

Коментари (0)   Посещения: 2627  
Хотели близо до Батулийски манастир "Свети Никола"

Царската вила
с. Батулия

Хотел Орландо
гр. София

Клуб хотел Янакиев
k.k. Боровец

Хотел Техеран
гр. София
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти