Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Неделя, 26.05.2019, 01:30  
 Каталог
Белите скали
Преглед Снимки Карта
гр. Бяла. Община Бяла. Област Варна.

Белите скали в Бяла са четвъртото място в света, което дава следи за гигантски космически катаклизъм, който е довел до изчезването динозаврите и също така е дал шанс за развитието на бозайниците. Белите скали представляват непрекъснат скален геоложки профил с геохроноложка граница Креда-Терциер и съпътстваща я иридиево-редкоментална аномалия. Скалите са сравнително нов геотоп, защитен в рамките на разработването на Регистъра и кадастъра на геоложките феномени на България по инициатива на Областен съвет Варна. Обектът е с висока научна и екологична стойност.

Големия катаклизъм е причинен от метеорит, паднал преди 65 млн. г. до п-в Юкатан в Мексиканския залив, с 10 км диаметър. Той създал кратер с диаметър 180 км. Взривът при сблъсъка надвишава 10 000 пъти потенциала на всички съвременни ядрени оръжия. Вследствие на това в атмосферата се издига огромно количество прахообразен материал, който закрива слънцето за месеци и години наред. Климатът се променил драстично и повлиял на режима на фотосинтезата. Това засегнало над 90% от едноклетъчната планктонна флора и фауна, 60% от покритосеменните растения и много групи ехиниди, корали, топлолюбиви мекотели и примитивни бозайници. Напълно изчезнали динозаврите, морските влечуги, амонитите, белемнитите, големи групи от мидите, охлювите и др.

През последните 30 години тази граница е установена в различни точки на земното кълбо, но съществуват страни с огромни територии, като например Русия, където тя все още не е установена. В това отношение територията на малка България представлява истински резерват на този геоложки феномен. Тук непрекъснати седиментни последователности между Кредата и Палеогена са установени в над 10 разреза в различни фациални типове в цялата страна, някои от които са обявени за геоложки феномени в рамките на същия проект.

Белите скали обхващат скалните разкрития на Беленската свита по двукилометровата черноморска ивица на гр. Бяла с надморска височина до 20 м, разположени между северния край на централния плаж и устието на Бялата река. В тази местност се разкрива границата Креда-Терциер, представена от иридиевия слой между Мастрихтския и Данския етаж в непрекъсната варовиково-мергелна последователност с отлично изразени климатични цикли на Миланкович.

Варовиците са светлосиви, здрави, с високо съдържание на глина. По-чистите от тях преобладават в най-долната - кампанската част на разреза. Мергелите са по-тъмни, по-меки и се срещат предимно в мастрихтската и среднопалеоценската част на разреза.

 

Коментари (0)   Посещения: 5896  
Хотели близо до Белите скали

Къща за гости Евин Рай
гр. Бяла

Вила Тияна
гр. Бяла

Вила Стелла Палас
гр. Бяла

Семеен хотел "Аморе"
гр. Бяла
 Хотели в България
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Галиани къща за гости София
гр. София
Към профила  
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2019       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти